Wednesday 31 January 2007

Корупційне злиття бізнес-інтересів з урядом


Співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи по Україні Ханне Северинсен і Рената Вольвенд вважають, що влада України не спроможна забезпечити верховенство права й прозорість управління на всіх рівнях.

Доповідачі ПАРЄ вказують на непрозорість, з якою більш ніж півроку велися переговори щодо створення коаліції, а також "темні" угоди, внаслідок яких виникла короткострокова "широка коаліція".


"Новий Кабінет Міністрів переповнений чиновниками, які персоніфікують корупційне злиття бізнес-інтересів з урядом. Народ, зрештою, не знає, за кого він голосував", - зазначають доповідачі ПАРЄ.


Крім цього, на їхню думку, конфронтація, що триває між Президентом Віктором Ющенком і прем'єр-міністром Віктором Януковичем, перешкоджає прийняттю стратегічних рішень і прискоренню вкрай необхідного процесу реформ.


"Універсал Президента Ющенко лише дав можливість Партії регіонів прийти до влади й здійснювати її без якої-небудь оглядки на його положення", - сказано у звіті.


Северинсен і Вольвенд також вважають, що внаслідок введення нової політичної системи Україна піддалася тривалому конфліктному розподілу влади.


Вони також зазначають, що статус політичної реформи до цього часу викликає сумніви.

"Рамки й необоротність реформи до цього часу залишаються постійним джерелом конфлікту й плутанини. З самого початку головним питанням на кону в цій реформі був не "баланс влади", а контроль влади", - сказано в доповіді.



No comments: