Tuesday 30 January 2007

Українці вшанували пам’ять героїв Крут

29 січня 1918 року в нерівній битві на станції Крути (Борзнянський р-н Чернігівської області) загинуло 300 київських гімназистів, студентів і юнкерів, що захищали Київ від 6-тисячної більшовицької армії з матросами Балтійського флоту під командуванням Муравйова.

Невеликій частині гайдамак і козаків вдалося врятуватися, відступивши до Києва, більшість загинуло, а патріоти, що потрапили в полон, були розстріляні.

19 березня 1918 року тіла частини загиблих були урочисто перепоховані в братській Аскольдовій могилі в Києві.

Президент Віктор Ющенко закликає українців оцінити подвиг загиблих у битві під Крутами, повідомила прес-служба Президента.

"Наш борг - повернути з забуття імена тих героїв, що залишаються дотепер невідомими, донести до свідомості кожного українця велич подвигу героїв", - говориться в повідомленні.

Ющенко вважає, що учасники цієї битви являють зразок патріотизму і мужності.

Президент підкреслює, що ця історична подія повинна стати застереженням для українських лідерів і навчити консолідації і виваженості.

"Трагедія Крут повинна стати застереженням нам, сучасним і майбутнім українським лідерам української нації, навчити мудрості, консолідації і виваженості в рішеннях і діях", - говориться в повідомленні.

No comments: