Friday 26 January 2007

При владі залишились совки та хохли

П’ятнадцять років незалежності України та п’ятнадцять років ходіння по коридорах влади знадобилось двом Героям України, щоб добитися справедливості.

Суд реабілітував двох киян, які у 1966-му підняли в Києві жовто-блакитний стяг.

За свій вчинок двоє чоловіків відбули покарання у таборах. Лише нещодавно Верховний Суд України їх реабілітував та скасував судимість.

На даху одного з київських інститутів понад 40 років тому двоє студентів потай замінили радянський червоний прапор на український - жовто-синій. Заплатити за це їм довелося кількома роками ув’язнення та пожиттєвим статусом кримінальних злочинців.

Вікторові Куксі тоді було 26. Каже, ця подія перевернула усе життя. Після таборів поновити в інституті його відмовилися. На роботу ж працівника із кримінальним минулим брати не поспішали. Зізнається, попри це жодного разу не пошкодував про свій вчинок. Хоча своє «світле майбутнє» у СРСР втратив назавжди.

Віктор Кукса, репресований: «Такі високі слова, як зараз: соборна Україна, незалежна Україна, та й мало хто говорив. Народ тоді ще, не то що якийсь був пасивний до цього, але просто ці питання тоді ніхто не піднімав. Всі боялися, всі були залякані».

Українська незалежність не змінила кримінального минулого двох сміливців. Лише після подій помаранчевої революції вони отримали орден «За мужність» від Віктора Ющенка. Втім, протягом 5 років справа про реабілітацію не рухалася з місця. Захисник репресованих каже, що вони надто не полюбилися Генпрокуратурі.

Валерій Кравченко, адвокат репресованих: «Прийшла відповідь мені, підписана Медведьком, в якій дії Москаленка і Кукси по встановленню прапора на Київському інституті народного господарства формулюються як посягання на територіальну цілісність України». (Ганьба таким високопосадовцям!!!)

Водночас, єдине засідання Верховного Суду в цій справі було коротким. Всього 5 хвилин. В результаті рішення, якого репресовані чекали понад 40 років: статус кримінальних злочинців вважати недійсним.

No comments: