Monday 22 January 2007

День Соборності України


22 Січня – День Соборності України.

Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.

Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.

Захiдно-Українську Народну Республiку було проголошено 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року - Станiслав (нині - Івано-Франківськ).

Водночас, Політв’язень Юрій Шухевич заявив, що: "сьогодні треба відзначати не День злуки, а проголошення незалежності Української держави"

«Я вважаю, що сьогодні треба святкувати не День злуки, а День проголошення незалежності Української держави», – сказав політв’язень, голова Української національної асамблеї Юрій Шухевич.

«22 січня 1918 року було видано четвертий Універсал Центральної ради, який проголошував незалежність УНР. А вже рівно через рік відбулася злука. Отже, якщо б раніше не було проголошено незалежності, то про злуку говорити не довелося б. Тому доцільно святкувати саме проголошення незалежності УНР», – сказав Юрій Шухевич.

За його словами, День злуки на буває особливої актуальності сьогодні, коли різні політичні сили розтягують державу у різні боки.

No comments: