Thursday 25 January 2007

Англійська принцеса та українці...

"Якраз на Хрещення", - сказав він. За словами Олександра Кузько, принцеса з чоловіком і свитою прибула на військовому кораблі. "Спочатку на вертольоті прибув представник британської екологічної служби, а на другому сама принцеса зі свитою", - сказав він.
Принцесу особисто познайомили з членами експедиції і провели екскурсію по станції. Після цього полярники влаштували прийом, де був накритий десертний стіл. "На торті був напис по-англійськи - "Вернадський" і географічні координати станції", - сказав Кузько.

Він відзначив, що принцеса вже була в Києві за часів СРСР під час міжнародного чемпіонату по кінному спорту, на якому вона представляла англійську збірну, і сказала що Київ їй сподобався, а українська станція ще більше.
Станція "Академік Вернадський" була створена на базі британської станції "Фарадей". Зараз в Антарктиді знаходиться 23 українських полярника (13 членів експедиції і 10 ремонтників).
6 лютого 1996 р. відбулася передача станції й Україна стала антарктичною державою.
За роки незалежності (з 1991 року) Україна провела в Антарктиді 11 експедицій.

Станцію названо на честь видатного українського вченого - академіка Володимира Вернадського (1863-1945), який у 1918 р. став першим президентом Академії наук України. Того ж року заснував наукову бібліотеку – тепер найбільше в країні зібрання літератури з усіх галузей знань – Національна наукова бібліотека ім. Вернадського. Відомий геолог, дослідник хімічного складу земної кори, він створив теорію ізоморфізму, став основоположником вчення про біосферу і ноосферу.

No comments: