Friday 19 January 2007

Справжні герої України


Президент України Віктор Ющенко з нагоди Дня Соборності України
посмертно присвоїв звання Героя України Олексі Гірнику, який 21 січня 1978 року на Тарасовій горі у Каневі вчинив акт самоспалення на знак протесту проти тоталітарного режиму.

"Перед самоспаленням Олекса Гірник розкидав по Чернечій горі листівки. На зворотній сторінці кожної листівки Олекси Гірника був один і той же текст: „Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! Радянська, та не російська! Україна для українців! З приводу 60-річчя проголошення самостійності України Центральною Радою 22 січня 1918 p. 22 січня 1978 p. на знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі!”.

Нагороду отримав син Героя, народний депутат Євген Гірник.

Також посмертно званням Героя України та Орденом Держави за самовіддане служіння Україні, визначний особистий внесок у демократизацію українського суспільства, плідну законотворчу та громадсько–політичну діяльність нагороджено народного депутата України Юрія Оробця. Нагороду вручили вдові і сину.

“Тема Злуки завжди домінувала в українській історії від князівських часів і до сучасності. Вона пронизувала дух, творчість і працю українців. 88 років тому представники ЗУНР і УНР подали один одному руки. Ця тема актуальна і сьогодні”, - сказав під час нагородження Президент України Віктор Ющенко.


No comments: