Wednesday 31 January 2007

Права людини - декларація, а не реальність


Україна посідає четверте місце серед 46 європейських країн за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини.

Станом на 1 січня українці подали до суду у Страсбурзі 6800 скарг, поступившись лише росіянам, туркам та румунам.

Така кількість звернень, що свідчить про нездатність держави захистити права своїх громадян, може призвести до юридичного банкрутства України.

Лише за минулий рік Європейський суд з прав людини ухвалив 119 рішень проти України.

Значна частка цих рішень стосувалася незабезпечення права на справедливий суд, в тому числі надто тривалий розгляд та невиконання рішень.

Водночас, у повідомленні зауважується, що Європейський суд з прав людини розглядає справи іноді по п'ять-сім років і зізнається, що не в змозі впоратися з величезною кількістю справ, які постали перед ним.

Оглядачі зазначають, що за ухвали 14 протоколу до конвенції з прав людини, який передбачає зміни процедури розгляду рішень і має збільшити ефективність суду на 20-25%, Україна може стати фінансовим заручником недієвості своєї судової системи.

Водночас, спроби спростити процедуру розгляду скарг у Європейському суді блокуються Росією, Держдума якої не ратифікувала реформу, вважаючи, що суд часто ухвалює політичні, а не юридичні рішення. (А чого чекати від тих, хто сам постійно ухвалює політичні, а не юридичні рішення).

No comments: