Thursday 26 January 2012

Боротьба за владу в УПЦ (МП) загострюється




Керуючим Київською єпархією призначили митрополита Павла (Лебідя), намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. А за результатами аудиторської перевірки фінансування будівництва Кафедрального собору,  з посади настоятеля храму звільнили архієпископа Переяслав-Хмельницького Олександра (Драбинко).

26 січня, у приміщенні  Києво-Печерської Лаври, відбулось чергове засідання Священного Синоду УПЦ (МП). В засіданні взяли участь митрополит Луганський і Алчевський Іоаннікій, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, митрополит Донецький і Маріупольській Іларіон, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел (Лебідь), митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.

Нагадаємо, на попередньому Синоді, який пройшов 23 грудня 2011 року, було ухваленно рішення, що головуючим під час проведення Священного Синоду УПЦ (МП), на період  хвороби Митрополита Київського і всієї України Володимира, має бути митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Саввін). Таким чином, більшість на Синоді складали єрархи т.з. «промосковської» частини УПЦ.

Напередодні синоду в пресі з’явилась інформація, що Москва зацікавлена в перебиранні повного контролю над УПЦ й хоче домогтись призначення, на час хвороби митрополита Володимира,  тимчасово виконуючим обов’язки  предстоятеля УПЦ - креатури Кремля митрополита Агафанегела. В зв’язку з поширенням цих чуток, секретарю глави УПЦ (МП), керівнику Відділу зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександру, навідь довелось давати роз’яснення ЗМІ, що такої посади, як «виконуючий обов’язки  предстоятеля» в церкві нема, й митрополит Володимир сам виконує всі свої обов’язки.

Іншим опосереднованим підтведженням того, що РПЦ веде активну (але приховану від стороннього ока)  роботу з посилення свого впливу на діяльність УПЦ, став візит в Україну, за день до проведення Синоду, голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєва), якого деякі аналітики називають в числі можливих претендентів на посаду предстоятеля УПЦ (МП).  Митрополит Іларіон зустрівся з єрархами УПЦ та відвідав у лікарні митрополита Київського та всієї України Володимира й «побажав йому швидкого одужання».

Одночасно, незадовго до проведення синоду, промосковські владики намагались вплинути на ситуацію в церкві й за допомогою силових структур. Як повідомив у своєму блозі співробітник синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) Дмитро Марченко, митрополит Одеський Агафангел та митрополит Донецький Іларіон ініціювали перевірку державними органами (в тому числі податковою) рахунків Київської митрополії та діяльності двох інших постійних членів синоду, що було розцінено, як спроба прибрати конкурентів в боротьбі за владу в церкві. Проте, аудит ніяких фінансових зловживань не виявив. Також, напередодні засідання синоду Дмитро Марченко написав в іншому своєму пості в ЖЖ (bizantinum.livejournal.com), що митрополит Агафангел привласнив собі печатку Блаженнішого Володимира, « что может быть дальше? Синод покажет. Или у митрополита Агафангела хватит мудрости отдать печать Блаженнейшего, которой он весьма сомнительно овладел и сделать вид, что ничего не произошло. Или начать открытую конфронтацию - а это шаг до нового раскола». Крім того, робиться припущення, що аудит спрямований не стільки проти єпископів Київської митрополії, скільки проти самого Митрополита Володимира.

Отже, засідання Синоду УПЦ (МП) проходило в дуже непростій обстановці. Намагання вашого кореспондента  акредитуватися на цю подію, чи хоча б узнати про час і місце її проведення, щоб взяти коментарі у учасників Синоду, завершились нічим. В УПЦ повідомили, що «навряд чи єпископи захочуть спілкуватися» й «вся інформація буде розміщена на офіційному сайті».

Відповідно, до «Журналу засідання Священого Синоду», опублікованого на сайті УПЦ (МП), окрім інших, були прийняті наступні важливі адміністративні рішення: тимчасове управління Київською єпархією було доручено  митрополиту Вишгородському і Чорнобильському, наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Павлу (Лебідю). Нагадаємо, що лише 23 грудня, на замідані попреднього синоду, управління Київською єпархією на період хвороби  лаженнішого Митрополита Київського і всієї України було доручено колегіальній комісії на чолі з архієпископом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром.

Також, за результатами заслухання доповіді митрополита Павла, «щодо аудиторської перевірки ходу будівельних робіт  та фінансування будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового та Духовно-просвітницького центру УПЦ», архієпископа Олександра було звільнено з посади настоятеля храму Всіх Святих комплексу Кафедрального Свято-Воскресенського собору. Також було звільнено і протоієрея Георгія Коваленка з посади Ключаря та Голови Парафіяльної ради Свято-Воскресенського Кафедрального собору м.Києва. Звершувати контроль над ходом та фінансуванням будівництва Кафедрального собору доручено митрополиту Черкаському і Канівському  Софронію.

Крім цього, Синод ухвалив рішення затвердити склад Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви  (редакції 2007 року), до якої увішли: митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон  – голова Комісії, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, митрополит Черкаський і Канівський Софроній та інші.
Нагадаємо також, що саме через зміни та доповлення до Статуту УПЦ (МП) й точились основні суперечни влітку минулого року, під час проведення Помісного Собору.

Таким чином, від рішень новостворенної комісії залежить не тільки питання управління, але й форма самого існування УПЦ (МП). Проте, вже зараз можна сказати, що прийнятими рішеннями вплив митрополита Володимира та його найближчого оточення на УПЦ (МП) суттєво послаблений. А яку роль в цьому процесі відіграє відомий як «проукраїнський» митрополит Софроній – покаже найближчий час. 

Павло Берест




No comments: