Tuesday 17 January 2012

Більшість керівників Болгарської православної церкви співпрацювали з спецслужбами

Якби люстрація церковних діячів проводилась в Україні, думаю вона б показала дуже промовисті факти. Було б цікаво подивитись на кгб-істське минуле Філарета, Мефодія, Кирила та багатьох інших діячів УПЦ КП, УАПЦ, РПЦ.....


А ось в Болгарії люстраційний орган - Комісія з особових справ оголосила перші результати перевірки чільних релігійних діячів, більшість із яких, як виявилося, були свого часу агентами Державної безпеки, болгарської спецслужби комуністичних часів. 
 
Зокрема, серед найвищого кліру Болгарської православної церкви з 15 митрополитів, членів Священного синоду агентами чи й навіть таємними працівниками виявилися 11. Серед тих, чиї зв’язки з Держбезпекою не виявлені, є й нинішній патріарх Максим; щоправда, болгарська преса нагадує, що його обрали на чоло церкви 1971 року за рішенням Політбюро ЦК Компартії Болгарії.
 
Так само агентами чи працівниками Держбезпеки виявилися й семеро найвищих мусульманських духовних осіб – головний муфтій Болгарії і шестеро нинішніх чи колишніх членів Верховної мусульманської ради.
 
Серед найвищого духовенства католицької церкви наразі з’ясували агентське минуле в одного єпископа з трьох перевірених.
 
Комісія з особових справ при цьому повідомила, що продовжує свої перевірки духовних осіб.


No comments: