Thursday 5 January 2012

Переслідувачі християн: Чечня, Азербайджан, Білорусь...

Вже десять років поспіль КНДР очолює перелік країн в яких відбуваються гоніння християн. На другому місці, серед переслідувачів за віру, знаходиться Афганістан, далі йдуть - Саудівська Аравія, Сомалі, Іран, Мальдіви. При цьому Іран трохи поліпшив свої показники, оскільки 2011 року ця країна перебувала на другому місці. До списку держав, де пригноблюють християн, увійшли й 8 республік з СНД. Також у реєстрі можна побачити дві нові країни, яких не було минулого року: Казахстан і Колумбія. 

Як повідомляє "Радіо Ватикан", приблизно 100 мільйонів християн на світі зазнають переслідувань за віру. Найгіршою є ситуація в Північній Кореї, потім йде Афганістан, Саудівська Аравія, Сомалі, Іран, Мальдіви, Узбекистан, Йємен, Іран. В цих країнах християни або взагалі не мають змоги говорити про свою віру, або мають великі обмеження щодо свободи віросповідання. Про це йдеться в рапорті Міжнародної Організації Допомоги Переслідуваним Християнам «Open Doors», що його було представленно напочатку 2012 року. Слід відмітити, що в першій десятці країн, де спостерігаються найбільші переслідування, знаходяться 9 мусульманських.

Велике представництво, в цьому реєстрі з 50 країн, складають республіки колишнього СРСР. Так, як вже було сказано, на 7 місці чорного списку гонителів християн знаходиться Узбекистан, на 18 - Туркменістан, на 20 - Чечня (як республіка РФ), на 25 - Азербайджан, 34 - Таджикистан, 42 - Білорусь, 45 - Казахстан, 48 - Киргизстан. Таким чином, з 11 республік СНД  до переслідувачів християн відносятся 8. Нагадаємо, що минулого року в списку від «Open Doors» на 50 місці знаходилась вся Росія.


Також, як відзначається у рапорті, минулого року погіршилося становище християн в Пакистані, а також в країнах т.з «арабської весни»: Єгипті, Лівії,  Мароко, Тунісі, Сірії. Погіршилася також ситуація в Судані, в якому, після відокремлення Південного Судану, створюється ісламська держава з законами шаріату. А в Нігерії за віру минулого року загинуло понад 300 християн.

У Північні Кореї, згідно з оцінками експертів, понад 400 тисяч християн живуть в умовах підпілля, а близько 70 тисяч перебувають за гратами. Хоча, за кількістю переслідуваних християн, першість є в КНР (загальне 21 місце), де приблизно 80 мільйонів вірних не мають змоги вільно відправляти свої обряди.

Рапорт «Open Doors» створюється на основі моніторингу дотримання прав релігійної свободи в різних країнах світу. Крім власних інформацій, організація спирається також й на думки місцевих експертів.


Повний список країн, де переслідують християн тут: http://www.opendoorsusa.org/persecution/country-profiles/


Інформацію підготував: Павло Берест

No comments: