Saturday 28 January 2012

РПЦ готує багатоходівку


Експерт: на Синоді УПЦ МП був «сольний виступ» Агафангела, а РПЦ готує багатоходівку


В експертних колах вважають, що влада митрополита УПЦ (МП) Володимира швидко послаблюється, а вплив проросійсько налаштованого митрополита Агафангела суттєво зростає.
Релігійні експерти дуже жваво обговорюють рішення, що були прийняті на вчорашньому Синоді УПЦ (МП).  Як прокоментував  Тижню  ситуацію релігієзнавець Анатолій Бабинський: «Рішення Синоду УПЦ (МП), при такій конфігурації його складу, не важко було передбачити. Хоча, я особисто думав, що можуть бути більш радикальні кроки з боку митрополита Агафангела, поки він отримав значну владу».

Також експерт відзначає, що в тих колах УПЦ, які підтримують вектор розвитку Церкви митрополита Володимира, помітно, що рішення Синоду сприймаються доволі  болісно й, навіть, з тривогою.

Основою конфлікту є те, що майбутнє УПЦ (МП) в Москві бачать по-іншому, ніж це бачить митрополит Володимир. Проте, як зазначив Бабинський: "Не думаю, що митрополит Агафангел отримав якісь вказівки. В Московській Патріархії добре знають його погляди, але це був «сольний виступ», який водночас показав, що митрополит Агафангел не має системного бачення, що насправді робити з цією владою. Тому ті найбільш резонансні зміни, які провів Синод, не мають якогось системного характеру".
Наразі РПЦ поки що спостерігає. Як відзначає експерт, їй вигідні будь-які дії митрополита Агафангела. В Москві розуміють, що він має мало шансів стати главою УПЦ, адже можуть прорахувати  всі небезпеки цього сценарію. Але  його власні амбіції будуть зараз використані задля того, щоб відсунути на задній план тих, хто заважатиме подальшій праці Москві з «українським сектором». Водночас, експерт відзначає, що за подіями на Синоді може стояти і більш складніша багатоходівка.

Зрозуміло одне: УПЦ (МП) підходить до свого часу «Х», якого очікують в усіх українських православних юрисдикціях. Схожі зміни, цілком можливо, очікують в майбутньому і УПЦ КП, і УАПЦ. І від їх наслідків, від того, як церква переживе й пройде майбутні зміни, залежатиме розвиток всього українського Православ‘я на найближчі десятиліття, підсумовує Бабинський.

Нагадаємо, 26 січня відбувся Синод УПЦ (МП) під головуванням митрополита Одеського Агафангела. Як повідомляв наш сайт, на засіданні були затвердженні ключові кадрові перестановки, які можуть вплинути на подальших розвиток всієї церкви.

УТ

No comments: