Monday 7 May 2012

Замість правди - "Дєнь пабєди"


Стосовно святкування "Дня Перемоги"

За підрахунками Інституту історії України НАН України, в складі Червоної армії загинуло 3,5-4 млн. українців; у радянських партизанських формуваннях - від 40 до 60 тис.; у лавах ОУН та УПА - понад 100 тис. Прямі людські втрати України, за оцінками цього інституту, складають 8-10 млн., демографічні - 10-13 млн. осіб.
Радянсько-німецька війна, яка в підручниках СССР іменувалася як «Велика Вітчизняна Війна», є лише однією частиною Другої світової війни, в ході якої українці вмирали в лавах різних армій.
  • Друга світова війна для українців розпочалася у 1939 році з україно-угорської війни, коли в лавах Карпатської Січі – збройних сил незалежної Карпатської України - українці захищали свою новоутворену державу;
  • У 1939 році східну частину тогочасної Польщі (Західну Україну) окуповано СССР. На цій території до початку совєцько-німецької війни комуністами проводилися масові чистки населення, репресії проти інтелігенції, депортації. На Західну Україну прийшов червоний терор, аналогічний тому, що до того мав місце на території Великої України.
  • У 1941-1945 роках тривала совєцько-німецька війна, в ході якої українці воювали як у складі Червоної Армії, так і у складі збройних формувань на стороні нацистської Німеччини.
  • З 1942 року починає діяти Українська Повстанська Армія, яка вела боротьбу спочатку проти німців, а згодом – на два фронти, проти двох соціалістичних тоталітарних режимів-окупантів, СССР та Третього Райху. Після закінчення совєцько-німецької війни УПА продовжувала вести партизанську боротьбу проти комуністичного СССР.
З огляду на те, що Україна під час Другої світової була, як для СССР, так і для Третього Райху, лише територією та об’єктом зазіхань, війну між цими двома державами, що тривала з 22 червня 1941 по 8 травня 1945 рік, не можна вважати Вітчизняною для України.
Втім, замість того, щоб вшановувати пам'ять жертв, полеглих під час війни, сучасна влада продовжує втискувати історію України часів Другої світової у вузькі рамки "Великої Вітчизняної" та організовувати гучні святкування перемоги одного окупанта над іншим, однієї людиноненависницької імперії над іншою. В той час, як Україна мала би вшановувати пам'ять загиблих.

8 травня Україна, як і інші країни світу, відзначає День пам’яті жертв Другої світової війни. Цього дня ініціють проведення акцій з вшанування жертв війни в різних містах України.



Також, див. підбірку матеріалів про Україну в Другій світовій війні:


No comments: