Thursday 10 May 2007

Вони воювали за Україну

9 травня Україна вшановує великий день власної історії, великий історичний день національної слави і скорботи.

Віддаємо шану кожному українському героєві, що в час воєнного лихоліття боровся за визволення рідної землі від тоталітарних загарбників. Пам’ять про кожного воїна, кожну жертву і кожного рятівника України є і буде для нашого народу вічною і нероздільною.

Ми заплатили високу ціну за перемогу. Понад 40 місяців в Україні лилася кров. Війна вщент зруйнувала міста, знищила села. Війна забрала майже 10 мільйонів життів. 7 мільйонів українців полягло на фронтах, в партизанських загонах, підпіллі. Понад 2 мільйони були вивезені в Німеччину. Сотні тисяч стали жертвами репресій у таборах, полоні, який не закінчився з війною, а був свідомо продовжений згодом радянським режимом.

Я твердо переконаний – ми повинні пишатися численними світлими прикладами єдності і мужності нашого народу у роки війни. Ця єдність існувала всупереч злу, всупереч насильству, всупереч фронтам і воєнним лініям.

Цю єдність творили мільйони українських імен і тисячі бойових звершень. Від Олександра Довженка до Олеся Гончара. Від Миколи Ватутіна до Никифора Шолуденка. Від Олександра Сабурова до Івана Кожедуба. Від Романа Шухевича до Олени Теліги.

У здатності відійти від ідеологій і в кожному подвигу побачити велику любов до України – у цьому полягає єдність нашого народу.

«Їх не учили Батьківщині – їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає історії, є народ сліпців», – писав Олександр Довженко.

Настав час щиро і по-братньому сказати один одному – кожен, хто боровся за Україну, заслуговує на довічну шану і подяку.

Тому вірю, що праця, яка має врегулювати законодавчий статус усіх, хто в 20-х, 30-х, 40-х і 50-х роках боровся за Україну та її незалежність, нарешті буде завершена, буде втілена як правда, як історична справедливість.


Президент України Віктор Ющенко



No comments: