Thursday 10 May 2007

9 травня – день Eвропи

В Европейских странах 9 мая традиционно проходят празднования, посвященные Дню Европы.
В этот день в 1950 году была опубликована декларация министра иностранных дел Франции Роберта Шумана, которая послужила основой для создания Европейского союза.
9 травня вважається Днем народження Европейської Унії (European Union). Саме Декларація Шумана вважається відправною точкою на шляху до Дня Європи.

5 мая 1949 году в Лондоне представители Бельгии, Дании, Франции, Великобритании, Ирландии, Италии, Люксембурга, Нидерландов, Норвегии и Швеции (впоследствии присоединятся Греция, Исландия и Турция) подписали Устав Совета Европы. Члены Совета заявили о своей приверженности свободе и принципу главенства законов. Местом пребывания центральных учреждений Совета выбран город Страсбур. Центральные учреждения Совета - Консультативная ассамблея, Комитет министров и Европейский суд по правам человека.

А 9 травня 1950 року в Парижі Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління новій наднаціональній структурі. Це стало „наріжним каменем Європейської федерації”. Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир на нашому континенті.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Европи в країнах Европейської Унії (European Union) було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЕС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.


У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи почали залучилися держави-кандидати на вступ до ЕС.

Ця дата передує Дню Перемоги у Другій світовій війні (вшановується 8 травня у країнах Европи) і не дає нам забути про те, що нинішньому миру передували кровопролитні війни та величезні втрати.

Україна – єдина держава не член ЕС, в якій на державному рівні відзначається День Європи (цей день святкують також у країнах-кандидатах – Македонії, Туреччині, Хорватії).

Хоча й тут ми "не так як всі люди". Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи.

На День Европи ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію та, що найголовніше, наше спільне майбутнє.

Днем начала объединенной Европы считают 9 мая. Поскольку в этот день в 1950 году министр иностранных дел Франции Робер Шуман выступил с декларацией об объединении свободных наций Европы. Поэтому по решению лидеров Евросоюза, принятому в 1985 году, именно 9 мая решено отмечать как День Европы.

No comments: