Monday 18 May 2009

Місця злочинів радянської влади

У Биківні під Києвом знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій влади СРСР.

Тут був об'єкт спеціального призначення НКВД, де у кінці 30-х - в 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. Встановлено, що в районі села Биківня закопували приречених до розстрілу в позасудовому порядку, вирок стосовно яких виконано у місті Києві. За даними науковців, у Биківнянському лісі покоїться близько 100 тис. репресованих комуністичною владою.

На сьогодні за виявленими і опрацьованими співробітниками СБУ документами встановлено прізвища 14191 особи.Ці могили було розкрито на огляд громадськості під час окупації німецькою владою з метою викриття злочинів більшовицького режиму. Однак після закінчення війни радянською владою всю інформацію було знову засекречено і проведено «власні розслідування»: три державні комісії 1945, 1971, 1987 рр. оголосили про те, що у Биківні поховані жертви фашизму. При цьому в ході діяльності останньої з них було виявлено та знищено багато документів. Лише четверта комісія у липні 1989 року оголосила, що у Биківні поховані жертви сталінських репресій.Биківня є лише одним з багатьох поховань жертв комуністичного терору.

Криваву географію виявлених місць поховань описано 28 лютого 1989 р. у таємному листі Голови КДБ УРСР М. Голушка Першому секретареві ЦК Компартії України В. Щербицькому:
Бердичів - район єврейського цвинтаря;
Вінниця - парк культури і відпочинку, колишній міський цвинтар, сад по вулиці Підлісній;
Дніпропетровськ - 9-й кілометр Запорізького шосе;
Донецьк - район шахти №11 Кіровського району;
Івано-Франківськ - урочище «Дем'янів Лаз»;
Кам'янець-Подільський - русько-фільварочний цвинтар та поблизу села Кам'янка;
Луганськ - окраїна міста, урочище «Суча Балка»;
Одеса - другий християнський цвинтар;
Полтава - район піщаного кар'єру поблизу села Макухівка, урочище «Триби»;
Суми - центральне міське кладовище;
Умань - братська могила;
Харків - лісопаркова зона;
Хмельницький - один з об'єктів колишнього обласного управління НКВД, де наприкінці 1960-х років побудовано Центральний універмаг;
Черкаси - старий єврейський цвинтар по вулиці Т. Шевченка;
Чернігів - лісовий масив в районі села Холявіно.

Розстріли й масові безіменні поховання відбувалися в 30-40-х роках у Білій Церкві, Маріуполі Донецької області, Ніжині Чернігівської області, Золочеві та Стрию Львівської області, Чорткові, Бережанах, Кременці Тернопільської області, інших місцях.

No comments: