Friday 22 May 2009

22 травня - День народження УАПЦ

Рівно девяносто років тому, далекого 1919-го року, саме 22 травня (5 травня за ст.ст.) у Києві, у Миколаївському соборі, в його храмове свято пройшло перше в історії богослужіння на українській літературній мові.

Майбутній митрополит Української Автокефальної Православної церкви Василь Липківській пізніше назве 9-те (22) травні 1919-гого «Днем народження УАПЦ».

До речі, цей Миколаївський собор був найбільший з двадцятишести соборів побудованих славним сином України гетьманом Іваном Мазепою. У 1934 році Свято-Миколаївський військовий собор був зруйнований. Згодом на його місці було збудовано палац дітей та юнацтва «Піонер».

На службу прийшли кілька тисяч чоловік - далеко не всі помістились у храмі. Багато хто, за спогадами очевидців, плакали. Більшість прийшли записалися в церковну громаду. Велика кількість тих, хто записався стала підставою для передачі Київською Радою для УАПЦ також Софійського Собору та Андріївської церкви. Звичайно, московська церква проти всього цього протестувала, і як тільки Київ у серпні захопили денікінці храми повернули РПЦ.

Урочисту музику для богослужіння написав Микола Леонтович, він же диригував церковним хором (хоча літургію Іоана Златоуста, Всеніщну і Панахиду УАПЦ буде використовувати на музику Кирила Стеценка).

У 1690-1696 роках за кошти гетьмана Івана Мазепи на сучасній площі Слави (м. Київ) було збудовано нову велику церкву - храм Святого Миколая. Його зводив талановитий архітектор Осип Дмитрович Старцев. У 1821 році храм було передано в розпорядження Військового відомства. Відтоді собор став храмом-символом військової слави, і за ним закріпилася назва «Свято-Миколаївський військовий собор». Тут правили молебні в пам’ять про загиблих воїнів та в дні військових перемог.

Джерело: сайт УАПЦ

No comments: