Thursday 21 May 2009

Український клуб - переможець Кубка УЄФА


Донецький "Шахтар" у фіналі переміг бременський "Вердер" з рахунком 2:1 і став володарем Кубку УЄФА.

Голи забили Луіс Адріано ("Шахтар") на 25 хвилині, Налдо ("Вердер") на 35 хвилині та Жадсон ("Шахтар") на 97 хвилині.

У нагородженні фіналістів кубку брав участь президент Віктор Ющенко. Разом з переможцями нагороду отримав президент "Шахтаря", депутат від Партії регіонів Рінат Ахметов.

До цього часу, єдиним українським клубом, який вигравав єврокубки було київське "Динамо", яке двічі володіло Кубком Володарів Кубків (у 1975 та 1986 роках) та один раз - Суперкубком Європи (1975).

За часів відновлення незалежності України кращим досягненням "Шахратя" на євроарені була стадія 1/8 фіналу, до якої "гірники" доходили тричі. Востаннє, у 2007 році, "Шахтар" з 1/8-ї фіналу вибила іспанська "Севілья" завдяки голу свого воротаря Палопа вже в доданий арбітром час.

А найкращим показником українських клубів, за останній час, були виходи "Динамо" (Київ) до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів (сезон 1997/1998) та півфіналу Ліги Чемпіонів у сезоні 1998/1999 років.

До нинішнього розіграшу Кубка УЄФА "гірники" та "Вердер" потрапили з Ліги чемпіонів, посівши у своїх групах треті місця. "Шахтар" У Кубку УЄФА в 1/16 фіналу за сумою двох зустрічей виграв у англійського "Тоттенгему" (2:0, 1:1), в 1/8-й - московський ЦСКА (0:1, 2:0), у чвертьфіналі - французький "Марсель" - (2:0, 2:1), а в 1/2 фіналу упевнено виглядав в українському "дербі" проти київського "Динамо" (1:1 і 2:1).

Цей кубок УЄФА був видатним ще й тим, що вперше в спортивній історії всіх країн Східної Европи, три українські клуби вийшли до чвертьфіналу, та дві українські команди - до півфіналу Кубка.

Донецький "Шахтар" став останнім володарем Кубку УЄФА. З наступного року цей турнір трасформується у Лігу Европи.


Браво, "Шахтар"!

З перемогою, Україно!

No comments: