Sunday 27 May 2012

Eurovision та геополітика


Результати цьогорічного Eurovision Song Contest 2012 продемонстрували не лише, яка пісня є найкращою на континенті, але й традиційно накреслили геополітичні орієнтири та те, як народи й країни відносяться один до одного.

З поміж давно відомого голосування один за одного Скандинавських та Балканських держав, обміну любязностями між Грецією й Кіпром та Туреччиною та Азербайджаном, слід виділити й інші, нові тенденції.

Незважаючи на те, що Росія дуже сподівалась на перемогу в цьому конкурсі, піарила рідних своїх азійських бабушек по свіх фронтах, й важливість кожного голосу розуміли не тільки в Кремлі, але й в інших режимах, які називають себе друзями Путіна, 12 балів, окрім Білорусі, Москві ніхто не дав.

Україна вирішила дати їй втішне 2 місце, а першим наділила господарів конкурсу. Молдова продемонструвала свій геополітичний курс давши 12 балів Румунії, Латвія та Естонія дали 12 Швецій, Литва - Азербайждану, а Грузія - Литві.

По 10 балів дали Росії Італія та Сан-Маріно, але це зрозуміло відбулось завдяки діаспорі.

Що ж стосується 15 підсумкового місця України, то як би зараз не кричали про "політичний бойкот", насправді все простіше. Слабенька пісня з посередньою виконавицею та непримітним виступом не могли зайняти високого місця, навіть якби регіонали вирішили випустити напередодні Евробачення Тимошенко наволю.

Одне з найбільш низьких місць України в історії конкурсу - це вирок цій владі. Це оцінка особисто Януковича, Бенкендорфа, Арфуша та всіх інших "політичних" та "культурних" діячих нашої країни. Як то кажуть - по Вітькє й шапка..

Також цьогорічне голосування продемонструвало, в яких же країнах Европи присутня наша діаспора. Ті, мінімальні голоси які отримала Гайтана, нам дали саме українці з Литви, Росії, Італії, Естонії, Греції, Іспанії, Мальти, Ірландії, Молдови, Латвії, Білорусі, Португалії.
По братньому за нас проголосували в Македонії та Грузії. А от голоси від Норвегії виявились деяким сюрпризом.. Виявляється й там наша діаспора вже набирає силу ))..

Показовим також виявилось нуль голосів від Німеччини. Хотя там українців не менше, ніж Ірландії чи Іспанії, але, здається принципова позиція Анґели Меркель та її постійна критика режиму Януковича таки зіграли свою роль.

Отже, оцінки українського виступу на Евробаченні явно продемонстували, що друзів у нинішньої влади не залишилось, а самі вони професійно та якісно виступати не здатні.

No comments: