Tuesday 8 November 2011

Гідність людини можлива лише з Богом


За участі представників різних Церков в Києві, в приміщенні Києво-Могилянської академії, відбулася науково-практична конференція «Гідність людини у вченні Івана Павла ІІ». Захід організований в рамках V Суспільних Днів, що проводяться за сприяння Української Греко-Католицької Церкви.
Виступаючи на відкритті конференції, колишній глава УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) підкреслив, що всі події, що відбуваються у нашому житті треба розглядати комплексно. Так, ХІХ століття історично вважається «золотим віком» в Європі – епоха Просвітництва, розквіту культури, літератури, мистецтва. Але саме в цей період починаються перші державні гоніння на Церкву, починається активне заперечення Бога й пропаганда свободи вибору, яка в підсумку призвела до вседозволеності.
ХХ століття всі називають віком наукового прогресу. Вважається, що в цей час на Землі було стільки вчених, скільки не було до цього за всі віки. Але до чого це призвело? – запитав Любомир (Гузар). Століття, яке відзначилось поступом науки та технічним прогресом, стало століттям двох світових війн, геноцидів, концтаборів та найкривавіших диктаторів.
Але й посеред такої страшної дійсності були постаті та групи людей, які несли слово й правду Божу народам. Які прагнули врятувати найвище Боже творіння – людину, з її неповторною гідністю, він неї ж самої та власної самовпевненості. Такою особою, яка ставила гідність людини, як найвищу цінність, був й Папа Римський Іван Павло ІІ.
Він ніс в усі країни світу, в тому числі й в Україну, добру новину. Власним прикладом показував, що Божа любов до Свого найкращого твору – людини перемагає попри все. Завдяки життю та праці Папи та іншим йому подібним, людина не перестала бути собою, – зазначив Блаженніший Любомир.
Єпископ-помічник Києво-Житомирський (РКЦ) Станіслав Широкорадюк, у своєму привітальному слові підкреслив, що можна сказати, що саме зараз Церква в Україні переживає свій «золотий вік». Якщо порівнювати з тим, що було раніше, не лише в ХХ ст., але й протягом всього розвитку Католицької Церкви в Україні, то тепер вона має достатню свободу для свого розвитку й всі можливості, щоб нести Слово Боже людям.
Саме сьогодні Церква може дуже багато зробити, в тому числі й для становлення й розуміння вчення про гідність людини, як Божого творіння. Важливість теми гідності людини, як одного з ключових моментів пізнання Бога, пізнання питання: «хто я є і для чого я живу», підкреслив й єпископ УПЦ КП, голова Інформаційного управління Київської Патріархії Євстратій (Зоря). Людина покликана до найвищого – стати богоподібною. Але існує два шляхи: або ставати такою разом з Богом, виконуючи Божі заповіді, або заперечуючи Бога, намагаючись власними силами та людськими здобутками заперечити існування Всевишнього й стверджувати, що людина сама здатна «пізнати добро й зло, та стати як боги». Проте така самозамкнена гідність, намагання стати як боги без Бога й приводить до того, що здобуваючи тимчасові матеріальні блага, будуючи прогрес, людина відвертається від Бога, а значить прирікає себе на страждання. Тільки в єдності з Богом можливе дійсне усвідомлення й розуміння справжньої гідності людини, – підкреслив єпископ Евстратій.
В рамках конференції були зроблені доповіді «Гідність людини у вченні Івана Павла ІІ» о. Теодозія Янківа, доктора богослов’я, голови оргкомітету візиту Папи у Київ 2001 року; “Гідність та права людини» професора Володимира Буреги, помічника ректора Київської Духовної Академії; «Кароль Войтила – людина діалогу» професора Людмили Филипович, заввідділом Інституту філософії НАН України, та інші доповіді відомих науковців та богословів. Після виступів основних спікерів відбулись тематичні дискусії в робочих групах.
Завданням Суспільних Днів, які щороку ініціює Українська Греко-Католицька Церква, є пробудити в українському суспільстві відчуття відповідальності за себе, за свою спільноту, за конкретну людину, яка потребує нашої допомоги. «Наголос цьогорічних Суспільних Днів зроблено на гідності людини, оскільки сама людина є цінністю. Людина має право на гідність і пошану. Особливу увагу на гідність людини звертав Папа Іван Павло ІІ, якого цього року проголосили блаженним», – розповів Голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами о. Ігор Шабан.

No comments: