Wednesday 14 March 2007

Перший день весни

За народним календарем, 14 березня починається весна

В українському традиційному календарі називається цей день «Явдохи» або «Овдюшки» і вважається першим днем весни (1 березня за старим стилем).

Вважалося, що саме з цього дня починається новий аграрний рік, а тому й намагалися за ним передбачити погоду.

Саме на Явдохи наш український бабак, на відміну від свого американського побратима, вперше вилазить зі своєї нори і, передчуваючи довгоочікуване тепло, має тричі свиснути. Якщо ж він тільки «на бік перевернувся» — весна буде пізньою та холодною.

А ще наші предки вірили, що з цього дня починають повертатися з вирію ластівки, несучи на своїх крилах тепло. Побачивши вперше в новому році цю провісницю весни, поліщуки брали гілочку чи жмуток соломи й підкидали зі словами: «Тобі на гніздечко, а мені на здоров'ячко!». Ті ж, хто має на обличчі ластовиння, може навiть без дорогих косметичних засобів їх позбутися, варто тільки промовити до пташки: «Ластівко, ластівко! На тобі веснянки, а мені дай білянки!»

До нашого часу зберігається в Україні звичай випікати з тіста до цього дня 3, 9 або 12 хрестиків. В один хрестик запікають дрібну монетку — «на щастя». Такого хрестика клали до зерна, яким буде засівати хазяїн, приказуючи: «Роди, Боже, на всякого долю: і бідного, і багатого, і кривого, і сліпого, і мені трошки!». На Лівобережній Київщині закопували в землю посудину з водою, щоб не було посухи, а на Чернігівщині — полотно, що лежало в церкві на плащаниці — на добрий урожай збіжжя.




No comments: