Saturday 3 March 2007

Бізнес-клімат в Україні не є сприятливим

Вести бізнес в Україні завжди було важко. Але з часом ситуація не поліпшується, а погіршується.

Умови для розвитку бізнесу в Україні не змінилися — вказали 61% опитаних підприємців, 24% вважають, що ділове середовище погіршилося. Існуюча регуляторна система стримує розвиток підприємництва. Вона складна для бізнесу, сприяє корупції і занадто витратна для держави.

Це — попередні дані дослідження сектора малого і середнього бізнесу «Ділове середовище в Україні», проведеного Міжнародною Фінансовою Корпорацією (ІFC) шляхом опитування 2500 підприємців за результатами 2006 року.

Система перевірок в Україні залишається тотальною: протягом 2006 року було перевірено 95% усіх підприємств, — це значно більше, ніж у країнах ЄС і навіть більше, ніж в інших країнах СНД (Узбекистан — 22%, Білорусь — 66% підприємств). Середня кількість податкових перевірок на одне підприємство в 2006 році залишається на рівні 2004 року — близько 3,7 на рік.

У 2006 році одержання всіх дозволів, необхідних для бізнесу, тривало вдвічі швидше, ніж у 2004. Це свідчить про те, що дозвільна реформа дала перші результати. 5 жовтня 2006 року усі положення закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» набули чинності.

Практика вирішення проблем підприємців за рахунок зв'язків і неофіційних платежів залишається поширеною. Дві третини опитаних підприємців визнавали, що вдавалися до неофіційних способів «вирішення питань» з державними органами. Середньорічний розмір неофіційних платежів становить 10% виторгу підприємства, так само як і у попередні роки.

Жорстоке регулювання підприємницького середовища пригнічує конкурентноздатність українського бізнесу: у Рейтингу Перспективної Конкурентноздатності Україна посідає 84 місце — трохи вище, ніж у 2004 році, але усе ще позаду Пакистану, Молдови, Вірменії та Росії.

No comments: