Monday 5 March 2007

Росія не хоче відпускати Україну в Европу


Американський політолог і експерт з євроатлантичних відносин Ендрю Денісон каже, що зараз однією з головних суперечностей між Вашингтоном і Москвою є майбутнє України.

Пане Денісон, що Ви маєте на увазі?

Я думаю, що Росія зацікавлена в посиленні своїх позицій на умовних „торгах” щодо відносин з Україною та відносин України з Заходом. Звинувачуючи Захід у розташуванні балістичних ракет, які нібито загрожують російській безпеці, думаю, що Росія намагається посилити свій вплив на майбутні рішення України наблизитися до Заходу.

Тобто Росія намагається так запобігти вступу України до НАТО?

Так, я думаю, що Росія дуже хотіла б бачити Україну за межами НАТО. Тому якщо Росія намагатиметься активно запобігти членству України в НАТО, вона заб’є м’яч у власні ворота. Росія змусить українців більше цікавитися співпрацею з НАТО, а Захід більше співчуватиме Україні.

В Україні з занепокоєнням стежать за конфліктом між США та Росією. Чи є справді загроза для України, бо йдеться про ракети біля її кордонів?

Колишній американський президент Френклін Д. Рузвельт сказав: „Нам немає чого боятися, окрім нашого власного страху”. Думаю, що в цьому випадку побоювання, що російські ракети летітимуть у напрямку Польщі, абсолютно нереалістичне. Це не „холодна війна”. Росія не спрямовує свої ракети на Європу, вона не зацікавлена в погрожуванні Польщі й Чехії своїми ракетами. Ці ракети спрямовані проти небезпечних режимів на Близькому Сході, яким не можна довіряти. Я сподіваюсь, що ми можемо відійти від дискусії про російські ракети, які літатимуть над Україною, а говоритимемо про більше миру, безпеки й добробуту.

Ендрю Б. Денісон – американський політолог, публіцист, голова наукового об’єднання Transatlantiс Networks. Центральна тема його досліджень – зовнішня політика США та євроатлантичні відносини в сфері оборони.

З Е.Денісоном говорив Роман Гончаренко.

No comments: