Friday 2 March 2007

Чи буде Музей радянської окупації?

Президент України Віктор Ющенко заявив, що необхідно створити в Україні Музей радянської окупації.

Це відбулось під час відвідування разом з дружиною пані Катериною Ющенко Музею радянської окупації в Тбілісі.

У коментарі після огляду музейної експозиції Глава Української держави високо оцінив її концепцію: «По розділах цього музею можна читати й українську історію».

Президент висловився за створення подібного закладу в Україні, водночас зазначивши, що усвідомлює всю складність цього питання. «Заради наших дідів-прадідів, заради онуків це треба зробити», – заявив В. Ющенко.

"Нам, безумовно, необхідно прийняти обітницю і зробити це в Україні. Це не є забута сторінка для української історії, але вона сьогодні неадекватно освітлена не тільки в пам'яті, але і, на жаль, у державній політиці", - сказав Ющенко.

Президент відзначив, що реалізувати цей проект буде складно, оскільки він не одержить загальної політичної підтримки.

"Це нелегко буде, я розумію, скільки певних сил буде буйствувати, тому що їхньою місією ніколи не було служити нації, але заради наших дідів, прадідів, онуків це потрібно зробити", - підсумував він.

Музей радянської окупації в Тбілісі був відкритий 26 травня 2006 року в день святкування 15-річчя незалежності Грузії. Музей розташований на центральній вулиці Тбілісі – проспекті Шота Руставелі.

Музейна експозиція охоплює 1921-1991 рр. – фото, вирізки з газет, особисті речі противників радянського режиму, архівні документи про репресованих та загиблих, кінохроніку періоду СРСР. Музей радянської окупації Тбілісі – третій у пострадянських країнах після Вільнюського та Ризького.

No comments: