Tuesday 14 February 2012

До мощей Святого Валентина можна доторкнутись в Самборі

Мощі Святого Валентина – покровителя подружжя й закоханих знаходяться в церкві Різдва Пресвятої Богородиці в місті Самбір (Львівська область).  

Щороку, 14 лютого тисячі паломників прибувають до цього древнього галицького міста попрохати заступництва у святого та доторкнутися до його мощей.

Валентин жив у Римі, в середині ІІІ ст. за часів імператора Клавдія. Майбутній святий був лікарем та священиком. В ті часи римська влада забороняла одруження для солдат й проповідувати християнство. Але Валентин був ревним слугою Божий, й безстрашно вінчав всіх закоханих. За це його схопили, катували та 14 лютого 269 року стратили. Завдяки його праведному життю та мученицькій смерті за віру Христову Валентина відразу причислили до лику святих. Його було поховано на кладовищі Присціли в Римі. Пізніше його тлінні останки були перенесені до храму, який подубував Папа Римський Юлій на місці, де було страчено мученика. В період Середньовіччя мощі св. Валентина були перенесені до церкви св. Пракседи. Поступово, менші частини молей були передані: до храмів св.. Валентина та Севастяна у Римі, у Болоні, та в ряд церков Франції. Деякі мощі були перевезені до костелу шотландського Глазго та польського Познаня, де знаходиться також чудотворна ікона св. Валентина.

13 травня 1759 року Апостольська Столиця – Рим передала храму Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі велику частину мощів Св. Валентина, які зараз знаходяться у скляній домовині невеликого розміру в бічному престолі південної стіни церкви. Мощі складають: череп святого, окремі кістки та камінь з гробу святого в Римі. Поряд заходиться капсула з миром з мощів.

Згодом, Ватикан передав через Царгородського патріарха документ, яким підтверджує правдивість молей Св. Валентина, що знаходяться в Самбірській церкві. До передачі мощей прислужилось дві події – об’явлення Чудотворної Самбірської ікони Богоматері (1727 р.) та посвячення нової мурованої парафіяльної церкви (1738 р.).

Отже, вже майже 300 років мощі Святого Валентина є в Самборі, та й по всій Україні, великим джерелом Божої благодаті. Славу й чуда цих мощей стверджують як хроніки, так і сучасні свідчення очевидців. 

No comments: