Friday 21 November 2008

Запаліть Свічку Пам'яті

22 листопада - запаліть Свічку Пам'яті

Наближається сумна, але значуща дата — 75-ті роковини Голодомору (винищення голодом) 1932—33 років.

Скільки людей тоді тоталітарна радянська система замучила, не залишивши їм окрайця хліба, — науковці не можуть підрахувати й досі. З погляду демографії, Голодомор — катастрофа, яка призвела до порушення нормального еволюційного перебігу демографічних процесів та разючого погіршення кількісних та якісних характеристик населення України, тобто українській нації підірвали генофонд, що відчувається і донині.

Спричинену Голодомором деформацію структури населення України можна порівняти із демографічними наслідками ІІ Світової війни. Сукупні втрати внаслідок Голодомору оцінюються у 4,5 мільйона осіб, з яких 3,4 мільйона — через підвищену смертність, а ще 1,1 мільйона — через знижену народжуваність. Ці 4,5 мільйона не народили дітей та онуків, що і обумовило кумулятивні демографічні втрати у шість мільйонів осіб. Ці дані засвідчують масштаби демографічної катастрофи в Україні.

Слід відмітити, що Голод не мав «природної основи». Він був спеціально спланованим радянською владою в рамках кампанії з колективізації земель та вилучення зерна з тим, щоб знищити «національні прагнення» українців, з яких «92%» проживали в селах.

Одночасне врегулювання національного та селянського питань є, на його думку, особливістю Голодомору, який тривав з кінця 1932 р. до літа 1933 р.

«Ми звинувачуємо не російський народ або російську державу у цій трагедії, а комуністичний режим», - сказав Президент України. «Вбивство голодом - це політичне рішення».

Однак, з російського боку, Президент РФ Д.Медвєдєв відхилив у відкритому листі запрошення на заходи. За його словами, Голодомор - це «спільна трагедія» радянських народів; говорити, що він мав на меті знищити українців - це «означає суперечити фактам та надавати націоналістичний підтекст».

Це ще раз підкреслює – що РФ є достойною спадкоємницею російської імперії, та тюрми народів – СССР.

Нагадаємо, що 23 жовтня 2008 р. Європейський парламент назва Голодомор «злочином проти людства та українського народу» .



No comments: