Tuesday 13 September 2011

Чим відповість РПЦ?


4 вересня було оприлюднено Комюніке про результати зустрічі представників давніх 
православних патріархатів на Фанарі, в резиденції Вселенського Константинопольського 
патріарха. В одному з пунктів цього документа, зокрема, йдеться про ситуацію в 
Україні. Проте офіційної реакції на це комюніке ні в РПЦ, ні в УПЦ (МП) й досі не було.

Окрім іншого, в комюніке п’яти найдавніших патріархатів йшлося про те, що всі православні церкви мають дотримуватися тих канонічних територій, які були визначені Томосами про їхнє заснування. Цей пункт став найбільш коментованим у вітчизняних ЗМІ, адже безпосередньо стосується України. Відповідно до Томосу про заснування РПЦ влада патріарха Московського не поширюється на терени сучасних України та Білорусі.
Деякі експерти, коментуючи цей пункт, стверджували, що у ньому є послання Москві від п’яти найдавніших Апостольських патріархатів про неканонічність претензій РПЦ на землі Київської митрополії. Інші говорили про те, що не слід надавати такої великої ваги «декільком рядкам» у великому тексті комюніке.
Проте реакція РПЦ на цей документ свідчить про те, що все-таки ці рядки можуть мати важливе, якщо не епохальне значення. А точніше – нереакція РПЦ, а її повна відсутність. Ні на офіційних сайтах РПЦ чи УПЦ (МП), ні в інших російських релігійних ЗМІ немає жодної згадки про події на Фанарі 1–3 вересня. Це навіть дивно, якщо взяти до уваги, що до самої зустрічі патріархів Пентархії російські ЗМІ активно обговорювали цю тему та брали численні коментарі у представників РПЦ.
Й тут вже минуло три дні від оприлюднення підсумкових документів зустрічі Пентархії, й маємо повне мовчання. Невже така історична подія, як зустріч глав п’яти перших православних патріархатів та їх підсумкові рішення, нецікава для «русского православного мира».Лише деякі навколоцерковні сайти розмістили інформацію про Послання Синоду предстоятелів давніх патріархатів, майже оминувши увагою підсумкове комюніке.
Цілком протилежною виявилась реакція українських ЗМІ на цю подію. Навіть далекі від релігії сайти і періодичні видання зацікавились цією новиною, беруться коментарі в експертів, обговорюються подальші можливі дії православних церков.
Схоже на те, що зараз в Московському патріархаті взяли паузу та напружено думають, що ж із цим робити. Адже часто у світовій історії навіть одним рядком можна розпочати війну чи укласти мир, проголосити незалежність, чи оголосити окупацію.
На думку спадає відома голлівудська стрічка «Імперія завдає удар у відповідь». Можливо, саме цим зараз й зайняті в РПЦ та Кремлі: як же прочитати комюніке, щоб було «канонічно правильно» й відповідало планам подальшої розбудови «Русского міра». Хоча деякі тенденції вже простежуються.
Представники РПЦ завили про теоретичну готовність до співпраці з Ватиканом, адже РПЦ та РКЦ, «не перебуваючи в повній віровчительській і канонічній єдності, можуть взаємодіяти у сфері соціальної проблематики, в якій позиції двох церков дуже близькі».
З приводу ж проведення в недалекому майбутньому зустрічі глав всіх православних церков (це питання було одним із основних у комюніке Пентархії), то Москва впевнена, «що світове православ'я потребує такої ініціативи». Водночас РПЦ наголошує, що якщо на собор будуть покликані делегації всіх церков, то тоді необхідно враховувати їх «справжню чисельність. Адже у Московській патріархії вірних більше, ніж у всіх інших православних помісних церков разом узятих». 
Отже, вже зараз можна окреслити деякі основні напрями боротьби РПЦ з Вселенським Константинопольським патріархатом за світове лідерство (а також за Україну). Це будуть: контакти з Римом та гра на своїй чисельності, вимагання «пропорційного представлення» на Всеправославному соборі. При цьому слід наголосити, що за оцінкою експертів, приходи УПЦ МП становлять близько половини загальної кількості приходів Російської православної церкви.
Тому саме українським православним у майбутньому доведеться вирішувати, яка ж саме церква буде найчисельнішою серед усіх православних церков.


Стаття в "Український тиждень"

No comments: