Thursday 4 August 2011

Святий Павло Руський (тобто Український)


Святий Павло Руський - православний святий мученик, що походив з України-Руси й прийняв кончину від турків 1683 року в Константинополі.

Дата народження невідома. В юних роках він був поведений татарами з Русі в полон татарами до Криму, а потім проданий в Константинополь. Після важких праць святий отримав свободу і одружився на одній руській дівчини, що також знаходилася в полоні. Від важких праць у неволі святий Павло захворів падучої хворобою (епілепсії). Його дружина і сусіди - християни вирішили відвести його в храм Пресвятої Богородиці Муглунійской, де подібні хворі отримували зцілення.
Святий Павло в припадках хвороби пручався і кричав: "Я агарянін, я став агаряніном ". Турки, розгнівані тим, що християни насильно вели до храму людини, що прийняла іслам, й доповісти про це візирові. Візир викликав святого Павла, але він з'явився до нього вже здоровим.
Марно намагався пояснити св. Павло, що він припадочний і слова свої виголосив несвідомо. Йому не повірили і погрожували йому смертю. На допиті святої твердо сповідав себе християнином і, зміцнюваний дружиною, не піддався погрозам мусульман. На Страсному тижні, у Велику п'ятницю 1683 року святий Павло був обезголовлений за віру Христову. Дружина його теж зазнала катування, але за викуп була випущена з ув'язнення.
День пам'ять - 6 квітня, в день мученицької загибелі.

No comments: