Thursday 24 June 2010

Молдова: СССР був окупантами

Молдова назвала дії СССР в 1940 році окупацією й вимагає зараз виведення російських «окупаційних» військ

Виконувач обов`язків президента Молдови Міхай Гімпу підписав указ, яким оголосив 28 червня 1940 р. Днем радянській окупації, розпорядився проводити цього дня щорічно заходи з вшанування пам`яті жертв радянської окупації і тоталітарного комуністичного режиму, а також зажадав виведення з території республіки російських військ, назвавши їх окупаційними.

Згідно указу, щорічно 28 червня в Молдові проходитимуть заходи з вшанування пам`яті жертв радянської окупації.

Згідно указу в.о. президента Молдови, на центральній площі Кишинева, перед будівлею уряду республіки, мерія молдавської столиці встановить пам`ятник жертвам тоталітарного комуністичного режиму. Планується, що цього року відбудеться символічна закладка каменя.

В останньому пункті указу М.Гімпу міститься заклик до виведення з території Молдови російської армії, яка названа "окупаційною".

Планується, що 28 червня на спеціальному засіданні парламенту Молдови слухатиметься звіт спеціальної комісії з оцінкою тоталітарного комуністичного режиму, за підсумками якого може бути ухвалене рішення про заборону комуністичної символіки "Серп і Молот" і використання слова "комунізм" і його похідних в назвах партій.

Як наголошується в документі, 28 червня 1940 р. Радянська Армія увійшла в Бесарабію (нинішня Молдова). Нинішні власті Молдови розцінюють цю дату, як анексію Бесарабії з боку СРСР.


Джерело: УНІАН

No comments: