Tuesday 8 June 2010

УГКЦ - спадкоємниця Володимирового Хрещення

ПАПІ РИМСЬКОМУ НЕ ПОТРІБНО ПРОСИТИ ДОЗВОЛУ У ПРАВОСЛАВНИХ, ЩОБ ВІДВІДАТИ УКРАЇНУ, – РОСІЙСЬКИЙ ІСТОРИК

Українська Греко-Католицька Церква є прямою правонаступницею староруської Київської митрополії. Митрополити уніатів до 18 століття включно носили титул "митрополит Київський, Галицький і всія Русі", – розповів Павло Парфентьєвросійський церковний історик, фахівець з канонічного церковного права.

На певний момент всі православні єрархи Київської митрополії були греко-католиками - два єпископи, які не прийняли Унію померли, не залишивши наступників - і знову створена через 24 роки після Брестської унії православна єрархія, фактично, стала паралельною по відношенню до канонічної єрархічної структури України-Русі.

Якщо слідувати логіці православних, то просити дозволу на відвідини України слід було б, перш за все, самому патріархові РПЦ Кирилу, причому звертатися з подібним проханням він повинен був би ні до кого іншого, як до верховного архиєпископа УКГЦ Любомира Гузара», - вважає російський історик.

«Але взагалі, поняття "Канонічна територія" в тому значенні, яке вкладають в цей термін православні, відсутнє в стародавній канонічній традиції і з'явилося зовсім недавно – коли православна сторона стала використовувати цей термін для обґрунтування своїх домагань, – відзначив російський богослов. – Свого часу, кардинал Вальтер Каспер справедливо піддав підхід, який стоїть за цим терміном, богословській критиці, вказавши на те, що він граничить з еклезіологічною єрессю».

«Насправді, канонічне ділення на "території" може існувати лише всередині певної Церкви, але ніяк не між Церквами, що не перебувають в повному спілкуванні, - а значить, безглуздо говорити про посягання на чужу канонічну територію. Погоджувати свої пастирські подорожі повинні один з одним лише єпископи однієї і тієї ж Церкви, католицькі ж церковні структури не мають нічого спільного із структурою православних церков, а тому просити дозволу один у одного на відвідини тієї або іншої країни немає абсолютно жодної необхідності», – вважає Павло Парфентьєв.

«Скажімо, православних на Заході, серед яких дуже багато і віруючих, і священиків місцевого походження, коли вони опікуються вірними, засновують парафії, коли їхні єрархи наносять візити один одному, Католицька Церква в порушенні канонічних територій ніколи не докоряє», – підкреслив Павло Парфентьєв.


Довідка

Українська Греко-католицька Церква бере початок з часу Хрещення Русі святим рівноапостольним князем Володимиром, коли в Києві була заснована Київська митрополія.

У 1596 році на соборі в Бресті єпископи на чолі з Київським митрополитом прийняли рішення перейти в юрисдикцію патріарха Риму, ставши з того часу частиною Католицької Церкви. Через 24 роки після підписання Унії православні, порушуючи всі канони, поставили нових єпископів і митрополита, створивши тим самим неканонічну паралельну єрархію на території Русі-України. Проте після приєднання України до Московської держави навіть ця єрархія була замінена московськими єпископами.

Таким чином, Українська Греко-Католицька Церква залишилася на сьогоднішній день єдиною прямою спадкоємицею староруської Київської митрополії, – відповідно Україна і Білорусь є законною історичною територією греко-католиків.

No comments: