Friday 14 May 2010

Найближче майбутнє

Вперше за 20 років можна припустити зникнення України як держави. З того часу як Україна стала центральною державою і має величезне геополітичне значення в забезпеченні стабільності обох регіонів – Європи та Азії, її зникнення може мати істотні геополітичні наслідки.

Катастрофічні наслідки бездарного президентства Віктора Ющенка

протягом 2005 – 2009 рр. До «здобутків» правління Ющенко належать занепад економіки, подальше процвітання корупції, деморалізація населення, поляризація країни й руйнування єдності у прозахідно налаштованих елітах.

Злочинна байдужість Європи до української стратегічної безвиході і спроб демократизації після Помаранчевої революції у 2004 році. Європа, а особливо Німеччина, улеслюючи авторитарну Росію, повернулася спиною до прохань України про допомогу, саме в той час, коли навіть примарна обіцянка про перспективу майбутнього членства в ЄС могла б стати поштовхом для об’єднання прозахідно налаштованих політиків навколо програми здійснення демократичних реформ.

Віктор Янукович з перших днів свого президентства поспішає прибрати демократію та намагається знищити українську національну ідентичність. Протягом двох місяців при владі, Янукович зі своїми сподвижниками з Партії регіонів почали всесторонній відхід від демократичних інститутів та повномасштабний наступ на українську мову та культуру, і поліфункціональне зміщення у бік Росії.

Продовження присутності ЧФ у Севастополі до 2042 року у поєднанні з очевидним бажанням Януковича налагодити якомога тісніші економічні, культурні, політичні та військові зв’язки з Росією може втягнути Україну у сферу російського впливу і, з часом, в процесі повільної реімперіалізації Україна може потрапити у повний протекторат Росії.

За президентства Януковича Україна швидко перетвориться на відсталу країну з «султанським» режимом, де процвітатиме авторитаризм та корупція і буде постійний застій економіки.

Якщо Європейський союз не бажає або не в змозі захистити демократію на своєму «задньому дворі», та зможе допустити трансформацію України в другу Югославії, то для ЄС стверджувати про свою прихильність гуманних європейський цінностей буде безглуздо та пустослівно.

Принаймні, Центральна Азія, Кавказ та Близький Схід будуть приречені на нестабільність наступні кілька десятків років.

Чи є такі зміни неминучими? Європа могла б дуже швидко підкоректувати траєкторію України шляхом сприяння інтеграції України до НАТО, але така схема буде неможлива доти, доки преред Європою стоятиме дилема вибору між українською демократією та російським газом. США могли б переконати Януковича тримати свої «султанські» амбіції під контролем – але не робитимуть цього доти, доки США вважатимуть за необхідність рахуватися з Росією при геополітичному плануванні.

Отже, це означає, що українцям самотужки доведеться боротися з намаганнями знищити українську державність. Шанси для здійснення такого сценарію набагато більші, ніж Янукович може собі уявити. Результатом дій діючого президента стало відчуження від третини до половини країни та отримання запеклих ворогів в обличчі інтелектуальної та культурної української еліти.

Неважливо, який буде сценарій – перетворення України на васальну державу, вибух народних заворушень чи громадянські конфлікти, ситуація в Україні буде нестабільною, а Янукович потрапить до історії як ще більш неефективний управлінець ніж нещасний Ющенко.

Автор - Олександр Мотиль, професор політичних наук Рутгерського університету, Ньюарк

Джерело: KyivPost


No comments: