Sunday 9 May 2010

9 травня - День Европи

Заява Кетрін Ештон, Високого представника ЄС та Віце-президента Європейської Комісії, з нагоди святкування 9 травня - Дня Європи

60 років тому, 9 травня 1950 року, декларація великого європейця Робера Шумана заклала підвалини для об’єднаної, стабільної та мирної Європи, що повстала з попелу двох руйнівних світових воєн.

Ця історична декларація та її величезне значення продовжують спрямовувати інтеграційний проект на європейському континенті та надихати партнерські стосунки, які ми розвиваємо з країнами поза межами Європи.
День Європи став символом нового початку, вільного та успішного шляху мирної співпраці між суверенними націями, що ґрунтується на спільних цінностях та спільних інтересах, – миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права.
З нагоди святкування Дня Європи 2010 року я хотіла би наголосити на тому, якими надзвичайно важливими для Європи є її партнери в усьому світі. Лише разом ми будемо здатними заснувати політики та ініціативи, що допоможуть впоратися з глобальними викликами ХХІ століття.
Ми маємо знайти ефективні відповіді на широкий спектр ризиків та загроз: на крихкість держав, тероризм, організовану злочинність. Йдеться також про низку інших питань, що стосуються наших громадян: про енергетику, зміни клімату, конкуренцію за природні ресурси, пандемію, нелегальну міграцію та торгівлю людьми, про фінансові та економічні питання, торгівлю, здоров’я та демографію.

Європейці єдині в своєму сприйнятті міжнародної політики та зовнішньої діяльності ЄС. У ЄС існує консенсус щодо підвищення рівня співпраці, послідовності, помітності та спільних дій у закордонних справах. Нині Європейський Союз реформує свої інституційні потужності, аби адекватно відповісти на нові виклики.
У центрі цих інституційних змін перебуває Європейська служба зовнішньої дії (ЄСЗД): вона стала однією з центральних новацій Лісабонського договору, що набув чинності 1 грудня 2009 року. Наприкінці березня 2010 року я презентувала пропозицію щодо створення цієї служби і я хотіла би, аби вона почала працювати не пізніше кінця цього року.
ЄСЗД посилить вплив цінностей та інтересів ЄС в усьому світі. Вона дозволить Європейському Союзові мати більш амбітну, ефективну, послідовну та помітну зовнішню політику.
Європейська служба зовнішньої дії буде нашою головною ланкою взаємодії з міжнародними партнерами, «очима, вухами та обличчям» Європи у наших щоденних зовнішніх стосунках. Вона сприятиме стратегічному проведенню зрозумілої зовнішньої політики.
Я цілком свідома того, що за нашими нинішніми інституційними змінами уважно слідкують наші партнери з усього світу. Я певна, що ЄСЗД принесе новий рівень розуміння та співпраці в наші партнерські стосунки, на користь нам усім.

Європейську службу зовнішньої дії буде створено через 60 років після ухвалення Шуманової декларації, але великою мірою вона дотримуватиметься її духу.

Бажаю Вам щасливого Дня Європи!

No comments: