Friday 30 April 2010

ПАРЕ визнала Голодомор

ПАРЕ визнала Голодомор геноцидом проти України.

Парламентська Асамблея Ради Європи визнала Голодомор як злочин Радянського режиму проти своїх громадян та проти людства.

На своєму засіданні 28 квітня 2010 року, не зважаючи на активні протести російської делегації та підспівування росіянам з боку "дятла єнакієвського", ПАРЄ своєю резолюцією засудила організацію Радянським режимом Голодомору на теренах деяких республік СРСР як злочин проти своїх громадян та злочин проти людства.


Фактично, вперше в історії респектабельна міжнародна інституція рівня ПАРЄ, цілком заслужено та об'єктивно охарактеризувавши дії Совіцького режиму, поставила його в один ряд з німецькими нацистами, японськими військовими злочинцями та іншими подібними "людомилами".

Крім того, Комітет ПАРЄ з Правничих Питань та Прав Людини в своєму судженні, підготовленому до пленарного засідання ПАРЄ, визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Нажаль, сесія ПАРЄ не прислухалася до кваліфікованої правничої оцінки, натомість прийняла політично вмотивоване рішення не включити в текст фінальної резолюції таку дефініцію. Це сталося завдячуючи насамперед активній роботі російської делегації в ПАРЄ, яка би воліла взагалі заперечити сам факт Голодомору, та підспівуванням в цьому ж дусі їхнього братана "дятла єнакієвського", репрезентуючому в Україні, власне, сторону організаторів Голодомору.

Тим не менше, в резолюції щодо Голодомору, в якій ПАРЄ визнав Голодомор як злочин Совіцького режиму проти власних громадян* та як злочин проти людства, міститься рекомендація до всіх сторін, які постраждали від совіцького Голодомору, детальніше вивчити це питання.

Фактичне ж визнання Комітетом ПАРЄ з Правничих Питань та Прав Людини Голодомору як геноциду українського народу, базоване на документах поданих в ПАРЄ Україною, яка найглибше вивчила Голодомор та його найкраще задокументувала, говорить про те, що в майбутньому існують цілком вагомі шанси того, що Голодомор буде визнано і в ПАРЄ як геноцид українського народу.

Повний текст судження Комітету ПАРЄ з Правничих Питань та Прав Людини щодо Голодомору в Україні можна знайти тут:
http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc10/EDOC12181.htm

Оригінал тексту тут:

Millions of innocent people in Belarus, Kazakhstan, Moldova, Russia and Ukraine, which were parts of the Soviet Union, lost their lives as a result of mass starvation caused by cruel and deliberate actions and policies of the Soviet regime.

In Ukraine, which suffered the most, the peasantry was particularly hit by the Great Famine and millions of individual farmers and members of their families died of hunger following forced “collectivisation”, a ban on departures from the affected areas and confiscation of grain and other food. These tragic events are referred to as Holodomor (politically-motivated famine) and are recognised by Ukrainian law as an act of genocide against Ukrainians.

It urges the politicians in all Council of Europe member states to abstain from any attempts to exert political influence on historians and prejudge the outcome of independent scientific research.

It welcomes the decision by the Ukrainian authorities to establish a national day of commemoration of the victims of the Great Famine (Holodomor) in Ukraine, and encourages the authorities of other countries which also suffered to do the same with regard to their own victims.


No comments: