Wednesday 28 April 2010

Росія наступає, Европа відступає

http://www.pravda.com.ua/news/2010/04/28/4983818/

Події 27 квітня в українському парламенті потрапили у топ-новини телеорганізацій світу.

Старший експерт Фонду Маршала, колишній заступник державного секретаря США Дейвид Креймер називає 27 квітня сумним днем для України.

"Сьогоднішній день, м'яко кажучи, не був добрим для України", - сказав він у вівторок.

"Розгляд Верховною Радою цього договору настільки швидко означає, що депутати не проаналізували його уважно, не перечитали усі документи, не вивчили, які будуть результати та наслідки цієї угоди", - зазначив Креймер.

"На мою думку, це - безвідповідальні дії з боку парламенту", - вважає експерт.

"Не було необхідності поспішати з цією ратифікацією. Необхідно було проаналізувати цей договір, до нього є багато запитань як з економічної точки зору, так і з точки зору перебування Чорноморського флоту", - наголосив Креймер.

Він також вважає, що ратифікація цієї угоди ставить під загрозу здатність України приймати самостійні зовнішньополітичні рішення.

"Посол Росії до НАТО Дмитро Рогозін уже заявив, що Україна вже закрила собі шлях до членства у НАТО", - зазначив Креймер.

"Ще більше мене турбує те, що буде багато європейців, які скажуть: ну ось знову ця Україна, набридло з ними возитись, вони підписують договори з Росією - і ми не повинні турбуватись про те, щоб інтегрувати їх з Європою. Це дуже небезпечний висновок, як для України, так і для Заходу і я справді сподіваюсь, що цього не станеться", - додав він.



а ось що сказав Кравчук :
http://unian.net/ukr/news/news-374520.html


Екс-президент України вважає нинішню ситуацію доволі типовою. «Апогеєм цієї політики нашого «стратегічного партнера» став харківський пакт», - сказав Л.КРАВЧУК.

Він наголосив, що найголовніше тут «те, що політико-правові відносини між державами поставлено в цілковиту залежність від торговельно-економічних». «Абсолютно нечувана практика в сучасному світі, і виглядає вона украй непристойно. Росія використала свій економічний стан на всі 100%, аби добитися від України вигідного геостратегічного рішення. Тим самим РФ сказала нам: ви були і залишитеся у сфері наших інтересів. Наявність Чорноморського флоту в Криму до 2042 року означає, що зовнішня політика нашої країни в осяжному майбутньому не зможе формуватися без урахування побажань Кремля, які тепер для нас стають вагомішими, ніж наші власні пріоритети», - відзначив екс-глава держави.

На його думку, «уклавши з Києвом такий договір, Москва вбиває одразу кількох зайців. Зміцнює військову присутність у басейні Чорного моря - раз, втягує в реалізацію своїх стратегічних інтересів нашу країну - два, заявляє своїм громадянам, що Крим і Україна в цілому буде під російським контролем, - три».

No comments: