Tuesday 30 March 2010

Христос Воскрес !

Великоднє Послання Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України.


Всечесному Духовенству, у Христі Дияконству, Преподобному Монашеству і Побожним Мирянам
Української Православної Церкви Поза Межами України і на Рідних Землях.
Христос Воскрес! Христос Воскрес! Христос Воскрес!
Дорогі Улюблені Брати і Сестри у Христі Ісусі!

Вітаємо Вас в цей “урочистий і святий день” Воскресіння Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Сьогодні Свята Церква радісно сповіщає нам неперевершену подію, що Христос Своєю смертю, смерть переміг і воскресши –“пекло полонив, Адама викликав, прокляття знищив, Єву звільнив, смерть умертвив і нас оживив.” (Стихира на св. Утрені).

Вона кличе всіх до Господньої трапези покуштувати з плоду благодаті – “Всього доволі – нехай ніхто не відійде голодним! Всі насолодіться святом віри, всі споживайте з богатства добротливости... Нехай ніхто не засумується гріхами, бо прощення з гробу засяло. Нехай ніхто не лякається смерти, бо смерть Спасителя нас визволила. “(Слово св. Івана Золотоустого).

Воскресіння Христове розбило кайдани гріхів які приковували нас до землі й дало нашій душі духовні крила якими вона підноситься до небес. Настала весна для нашої душі яка оживлена благодаттю Божою й підкріплена Святим Тілом і Святою Кров’ю Спасителя починає процес доспівання, щоб повернути Творцеві рясні плоди добрих діл милосердя супроти нашого ближнього – “що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, - те Мені ви вчинили”. (Мт.25:40)

Сьогодні ми бачимо ворожі наступи проти Христової Церкви в формі нового поганства, матеріалізму, гуманізму філософії Нового Віку, пантеїзму, а також зі сторони воюючого Ісламу. Але найбільш шкідливим для християнства це особисті, гріховні недотягнення самих християн – недбальство, лінивість, неохота вивчити навіть елементарний катехизис своєї віри, не говорячи вже про якесь вище богослов’я, не дотримування приписів Церква про участь в богослуженнях і святих таїнствах, в збережені постів, відмова від духовних постанов проводу Церкви які даються для лікування наших парафій як і окремих їх членів, вбачення в Церкві тільки чинник певних політичних цілей а не засіб до вічного життя. Все це разом не творить доброго прикладу до наслідування для молодшого, підростаючого покоління яке втікає від Церкви і віри. Церква тоді примушена виховувати кожне нове покоління з нуля.

Дорогі Брати і Сестри, наш Господь казав, що Він збудує Церкву Свою, - і сили адові не переможуть її (Мт.16:18). Але ж ми також як співтворці й співробітники Господні маємо обов’язок віддати всі свої сили й резурси для росту й розвою нашої Святої Церкви. Зберігаймо нашу духовну спадщину яка веде нас до спасіння.

Нехай Велике Свято Христового Воскресіння буде спонукою та натхненням для оновленого й оживленого духовного життя в Господі. З нагоди Світлого Воскресіння ми, ваші архиєреї вітаємо Вас у діаспорі і всіх наших братів і сестер в Україні і прохаємо для Вас Божого благословення на нове життя повне віри в Бога, надії на краще завтра і любов поміж вами. “Світися, світися новий Єрусалиме, слава бо Господня над тобою зійшла”. (Ірмос 9-ої пісні Великоднього канону).

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Константин
Митрополит Української Православної Церкви в США
і в діаспорі

+ Іван
Митрополит Української Православної Церкви в Канаді

+ Антоній
Архиєпископ Української Православної Церкви в США

+ Іоан
Архиєпископ Української Православної Церкви в діаспорі

+ Юрій
Архиєпископ Української Православної Церкви в Канаді

+ Єремія
Архиєпископ Південно-Американської Єпархії
Української Православної Церкви

+ Іларіон
Єпископ Української Православної Церкви в Канаді

+ Андрій
Єпископ Української Православної Церкви в Канаді

+ Даниїл
Єпископ Української Православної Церкви в США

No comments: