Thursday 23 July 2009

Таджики довели, що вони - НАЦІЯ

Російська мова втрачає статус мови міжнаціонального спілкування в Таджикистані.

Відповідно до проекту нового закону "Про державну мову Республіки Таджикистан", тепер спілкуватися з органами державної влади і управління, підприємствами і установами, отримати інформацію і документи можна буде тільки державною мовою - таджицькою.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон у телевізійному зверненні у середу ввечері з нагоди Дня мови закликав до швидкого ухвалення нового закону про мову. "Про велич нації можна судити, перш за все, з того, наскільки її представники оберігають і поважають свою національну мову", - сказав Рахмон.

За його словами, проект нового закону розроблений з урахуванням сучасних вимог державного управління і з метою підвищення національної самосвідомості і патріотизму таджицького народу. Рахмон сказав, що "наразі таджицька мова широко використовується як мова політики, законодавства і діловодства, науки, культури і засобів масової інформації". На його думку, мова є найважливішою ознакою нації, сполучною ланкою між поколіннями. Президент розкритикував деякі друковані видання за погане знання таджицької мови.

"Сьогодні в Таджикистані є такі газети, мова яких не відповідає вимогам нормативної мови і хорошого смаку. В опублікованих цими газетами матеріалах не дотримуються встановлені норми літературної мови і навіть прийняті правила правопису", - сказав Рахмон. На його думку, деякі журналісти, "свідомо або через незнання" використовують важкі і незрозумілі широким масам слова і терміни. "Це небажане явище призводить до того, що мова засмічується чужими, нерідко штучними і випадковими елементами, - сказав президент. - Настав, нарешті, час, коли нам, подібно до інших розвинених і цивілізованих країн, слід дбати про чистоту своєї державної мови, упорядкувати включення будь-яких нових елементів у мову на основі літературних норм і покласти край усіляким спотворенням мови і правопису".

Президент Таджикистану закликав фахівців-мовознавців відповідальніше підходити до відбору, впорядкування і використання нових міжнародних термінів і понять у таджицькій мові. "Таджицька мова широко використовуватиметься як мова науки і культури лише в тому випадку, якщо цією мовою буде створена наукова термінологія", - сказав глава держави. При уряді Таджикистану планується створити Комітет з мови і термінології, повідомив Рахмон.

Він також висловився за розробку держпрограми розвитку національної мови. З телевізійним зверненням Рахмон виступив з нагоди 20-ліття ухвалення закону "Про мову".

В ухваленому 22 липня 1989 року законі державною мовою республіки визначалася таджицька мова, а мовою міжнаціонального спілкування - російська мова. Закон давав кожному громадянинові гарантію самостійного вибору мови спілкування з органами держвлади й управління, з підприємствами, установами й організаціями, отримувати інформацію і документи державною, російською або іншою прийнятною мовою. Згідно з проектом нового закону, кожен громадянин Таджикистану зобов'язаний знати державну мову, при цьому законопроект не регулює використання мови в особистих стосунках.

Джерело:

No comments: