Tuesday 2 October 2007

Перша реакція на вибори

Головуюча в Європейському Союзі Португалія від імені ЄС заявила, що вибори Верховної Ради пройшли переважно відповідно до міжнародних стандартів демократичних виборів.

Відповідно до заяви, ЄС звертає увагу на деякі зауваження місії спостерігачів, зокрема на низьку якість списків виборців.

"Європейський Союз закликає всі партії поважати результати виборів і діяти відповідно до демократичних норм", - сказано в заяві.

ЄС також заявляє про необхідність залучення всіх партій до конструктивної розмови для формування уряду і гарантування необхідної Україні політичної стабільності.

Євросоюз висловлює готовність допомогти Україні в цих процесах і заявляє про готовність співпрацювати з новим урядом.

Як відомо, спостерігачі від Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Європарламенту, Парламентської Асамблеї НАТО, Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ вважають, що позачергові вибори Верховної Ради в Україні пройшли чесно, відкрито і демократично.

Сполучені Штати Америки закликають прискорити формування Кабінету міністрів України.

"Ми закликаємо всі українські партії швидко просуватися до формування уряду, що відображатиме волю українських виборців", - заявив посол США в Україні Вільям Тейлор.

У повідомленні також зазначається, що, за попередніми висновками місій спостерігачів Офісу з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, вибори були проведені відповідно до міжнародних стандартів в атмосфері відкритості й змагальності й ці попередні висновки збігаються з оцінками спостерігачів від посольства.

На думку Тейлора, позитивні такі висновки стали б підтвердженням відданості України демократії і зміцнили б її позиції як демократичного лідера в регіоні.

No comments: