Tuesday 20 February 2007

Головне - дія

У всьому світі сфери освіти і науки є найоб'єктивнішим показником розвитку держави. Це системний показник, який створюється роками, працею поколінь.

На жаль, українське суспільство за роки незалежності не зробило ключового державотворчого висновку: держава – насамперед ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ ПРОДУКТ усього народу.

Всі великі держави і народи будуються починаючи з того, що визначають ту свою ідею, яку вони несуть світові – приклади: Британія, Франція, Іспанія і навіть Польща.

А що несе світові українська держава? Що українці найкращий у світі гній для інших народів? Що наші найкращі вчені і лікарі за помірні гроші працюють по всьому світі? А найкращі оперні співаки співають де завгодно, але не вдома?

Держава успішно розвивається лише тоді, коли має для цього необхідний розумовий потенціал і відповідно та своєчасно його використовує.

Час – це теж дуже важливий ресурс. Про це, при всій своїй контраверсійності, свідчить блискучий приклад Ізраїлю. Українська ж держава із її владою так само блискуче втрачає час, мізки і купу інших ресурсів.

Сподівання на те, що влада отямиться – марні.

Як правило, нас закликають об'єднатися заради того, щоб закликачі змогли досягти якоїсь особистої мети: залежно від рівня і вподобань.

Проте реальне об'єднання потрібне. Можна про нього довго базікати, але слова в цій ситуації – ніщо. Головне – дія.


No comments: