Monday 17 September 2012

В України побував і легендарний Геракл


Ще десять років тому ми мали клуб беззаперечних глобальних лідерів - Велику вісімку. Тоді здавалось, що у світі практично не має кандидатів для включення у цей закритий «клуб» для обраних.

Сьогодні ситуація змінилась. 
До цього процесу формування порядку денного світу, визначення пріоритетів глобального розвитку залучається все більше країн. Формат Вісімки вже трансформувався у Велику двадцятку. І я переконаний, що це не остаточна цифра.

Величезну увагу міжнародних інвесторів привертають країни з «групи одинадцяти», країни з групи МІСТ - Мексика, Індонезія, Південна Корея, Туреччина.
Саме вони, на фоні глобального уповільнення і важкого процесу трансформацій традиційних лідерів, можуть стати найбільш потужними локомотивами світової економіки у двадцять першому столітті.

Україна має намір та реальний шанс долучитись до цієї конкуренції за майбутнє.

Сьогодні Україна докладає максимум зусиль для налагодження стабільних партнерських відносин із своїми сусідами - Росією, з усіма країнами Великої Європи.
Ми завершили роботу над створенням зони вільної торгівлі з країнами СНД.

Ми уважно аналізуємо досвід створення та функціонування таких інтеграційних об’єднань як Митний союз та Єдиний економічний простір.
Нинішнім часом Україна вибудовує модель співпраці з Митним союзом, вивчає шляхи співпраці та прийнятні форми інтеграції.

Особливу увагу ми приділяємо питанням трансформації цих об’єднань в Євразійський економічний союз, при якому Україна сьогодні вже має статус спостерігача.

Активно рухаємось до підписання Договору про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
У липні поточного року було парафовано угоду про створення Зони вільної торгівлі.
На даний час у наших партнерів з’явились певні додаткові питання до України. Але я переконаний, що після нинішніх парламентських виборів усі перестороги зникнуть і шлях до повноцінної Асоціації України і ЄС буде пройдений до кінця.

Поряд із розбудовою та поглибленням двосторонньої співпраці з провідними державами регіону, ми зацікавлені в посиленні взаємодії з регіональними інтеграційними об’єднаннями. Перш за все, з Шанхайською організацією співробітництва та з форумом «Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво».

Переконаний, що активна двостороння взаємодія з низкою учасників ШОС та АТЕС - це, насамперед, Росія, Китай та Індія - сприятиме успішній реалізації таких наших намірів.
Українська відповідь на глобальну кризу - це прискорена модернізація.

Сьогодні ситуація в Україні нормалізувалась. Не дивлячись на складність завдання ми зуміли вийти із кризової спіралі і подолати інерцію занепаду.

І в цьому процесі нам активно допомагали компанії із Туреччини, Італії, Німеччини. Сподіваюсь, що надалі наше співробітництво в цій сфері буде продовжено.

Одним із базових пріоритетів для нашої держави є розвиток співробітництва у Чорноморському регіоні. Адже у сучасному світі цей регіон стає геостратегічною ланкою, що поєднує країни Європи, Азії, Близького Сходу.

Тут створюється нова транспортна інфраструктура, прокладаються нові маршрути транзиту енергоносіїв. Йде активне вивчення і освоєння природних багатств Чорного моря, що має велике значення для всіх країн Євразії.

Чорноморський регіон, без перебільшення, стає великим комунікативним вузлом і не тільки в контексті торговельно-економічних відносин або постачання енергоносіїв.

Співробітництво між країнами створює своєрідний цивілізаційний міст, за допомогою якого між Європою і Азією йде обмін культурним продуктом, спільне вивчення історії і творення сучасності.
Саме тому Україна покладає великі надії на всебічну співпрацю із країнами регіону.
Як активний член Організації чорноморського економічного співробітництва ми будемо докладати зусиль для наповнення її діяльності практичним змістом.

Будемо сприяти практичній реалізації положень Декларації про Чорноморське економічне співробітництво.
Україна бачить великий потенціал у поглибленні взаємодії з ключовою країною регіону - Турецькою Республікою.

Сьогодні вже недостатньо лише економічно відкритись світу. Необхідно, щоб світ відкрив і зрозумів тебе. Це завдання сьогодні актуальне і для України, і для Туреччини.

У нас є для цього всі можливості. Наші країни знаходяться там, де колись була колиска Середземноморської цивілізації. Де народжувалась культура еллінізму, яка стала предтечею і духовним витоком для європейської Епохи Відродження.

У стародавній Смирні - сучасному Ізмірі за однією із версій дослідників творив свою «Іліаду» і «Одіссею» Гомер. В Туреччині знаходиться і увічнена сліпим поетом Троя.

На теренах сучасної України побував і легендарний Геракл. Тут у величному Херсонесі сходились торгівельні шляхи від скіфів до еллінів, і далі до Риму.

Я навожу ці приклади для того, щоб показати наш геокультурний потенціал. Ми можемо запропонувати свою історію творення сучасної Європи, своє розуміння витоків і коріння європейської цивілізації. Своє уявлення про її історичні центри.

Для наших країн буде і практичний результат - розвиток туризму, індустрії послуг, транспорту. Головне - ми дамо світу новий ключ до розуміння нинішніх України і Туреччини.

Ми пояснимо наше прагнення і історичне право стати нерозривною частиною Великої Європи.


Уривки з виступу В.Ф. Януковича.

Прес-служба Президента України Віктора Януковича.
Виступ Глави держави під час 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі.



No comments: