Tuesday 25 October 2011

На Різдво у Ватикані буде стояти українська ялинка




Цього року до Різдва на площі Святого Петра та в Апостольському палаці Папи Римського будуть встановлені святкові ялинки з України.

Вперше, за всю історію виникнення традиції встановлювати на головній площі Риму ялинки з різних країн, наша держава буде представлена там зеленою красунею з Карпат. Як повідомляє офіційний сайт УГКЦ,  головну ялинку для Ватикана буде доставлено в дарунок Папі Римському Венедиктові XVI із Закарпаття, а ялинки для Апостольського палацу привезуть з Львівщини.

Також, ще однією особливістю офіційної церемонії відкриття цьогорічної Рідзвянної ялинки на площі Святого Петра у Римі буде те, що окрім єпископів католицької церкви латинського обряду, в ній запланована участь українських єпископів візантійського обрядку: представників УПЦ МП та УГКЦ.

Нагадаємо, можливість більш тісної співпраці в гуманітарній та культурній сферах обговорювалась ще на офіційній зустрічі глав двох церков – Святослава (Шевчука) та Володимира (Сабодана), що відбулася 23 серпня 2011 року у Києво-Печерській Лаврі. А 19 жовтня, за ініціативи Патріарха Святослава, відбулась його зустріч з Головою відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП архиєпископом Олександром (Драбинко). На ній обговорювались деталі спільної участі представників двох українських церков візантійської традиції у відкритті Різдвяної ялинки з України в Римі у грудні цього року.
Традиція встановлювати на Різдво ялини з різних країн світу виникла у Ватикані 1982 року, за  понтифікату Івана Павла II. Першою, на площі Святого Петра, була встановлена ялинка з Італії. Пізніше, в різні роки у Ватикані головними святковими ялинками були дерева з Австрії, Німеччини, Словенії, Польщі, Чехії, Хорватії. А 2001 року до Оиму прибула ялинка з переважно православної Румунії.

Ще однією християнською традицією є встановлювати біля ялинки різдвяни ясла, які 24 грудня урочисто освячує Папа Римський. Планується, що цьогорічний вертеп на площі Св. Петра також буде оформленний в українському стилі. В святковому відкритті, зазвичай, беруть участь високопосадовці, державні та громадські діячі та інші представники країни, з якої походить головна Ватиканська ялинка. Торік 94-річне різдвяне дерево, заввишки 34 метри і масою 5 тонн, було доставлено з північноіталійської провінції Больцано-Альто-Адідже. Підбір цьогорічної ялинки ще триває у Карпатах, але вона не буде поступатися своїм попередницям. 

No comments: