Sunday 3 November 2013

ДНК нації: українці прийшли сюди 45 тис. років тому

Предки прадавніх українців (принаймні українських жінок) з'явилася на теренах сучасної України понад 45 тисяч років тому. При цьому, науково доведено, що по чоловічій лінії корні українців сягають поки що"тільки" 7,5 тисяч років, й походять від давніх аріїв та трипільців.

ДНК-експертиза, проведена (для телеканалу "Україна") професором Кембриджського університету і вченим-генетиком зі світовим ім'ям Пітером Форстером, довела, що 21,8% українок, за своїм походженням, належать до генетичному типу U, причому 17% - древній тип U4 і U5 епохи палеоліту. Саме цей тип виявляли у більшості людей епохи перших поселенців Європи (45 000-40 000 років тому).

Цей генотип належав мисливцям-збирачам, які першими прийшли до Європи. Їх ДНК-маркер носить в собі 1/5 частина українців. 

"Інша ймовірність полягає в тому, що, швидше за все, Україна, як і Північна Європа була заселена типом U на 100 %. А в часи Бронзового віку сюди прийшли інші типи: H і V, які ми досі знаходимо на території України", - говорить Пітер Форстер.

H і V - два споріднених генетичних типи, що мають одне походження. Тип V поширений в Україні всього на кілька відсотків. А ось населення з другим типом - H - більше 40%.

Таким чином, приблизно 50% досліджуваних українців мають однакове генетичне походження. Пітер Форстер називає їх "група HV".

У ході дослідження експерти з'ясували: генетичні типи H і U носять в собі корінні жителі цих територій. Предки українців з генетичним типом H і U прийшли сюди практично одночасно, приблизно 45 000 років тому і залишилися на цих територіях.

Україна була однією з областей первинного заселення 45000 років до нашої ери. Центр походження українців знаходиться на території розташування села Піщанка, у Вінницькій області. Тобто прабатьківщиною українців, так чи інакше, є... Україна! Більшість етнічних українців ведуть свій рід від перших поселенців цієї землі.

Люди з  генетичним H-типом не прийшли на ці землі. Генетичний тип H виник на цій землі.

Таким чином, з Африки, через Близький Схід і далі через Босфорський перешийок (тоді він ще не був протокою) люди потрапили в Румунію, Молдову та Україну. Вчені впевнені, результати досліджень говорять про те, що перші європейці жили на території сучасної України. І тільки потім звідси вони заселили всі інші землі. Коли Льодовиковий період знищив майже все населення, життя збереглося в Іспанії, на півдні Франції і на території України. За результатами дослідження експертів проекту виходить, що європейці здебільшого генетичних типів по жіночій лінії - нащадки не вихідців з Іспанії, як вважалося раніше, а вихідців з України.

Український льодовиковий "притулок" був тим місцем з якого Європа була заселена 11 000 років тому, після того як закінчився Льодовиковий період. ​​Якщо ми подивимося на зразки ДНК, то зрозуміємо, що в Північній Європі існував тоді тип U4 і U5, і цілком можливо, що вони прийшли з України, щоб заселити Європу. Це частина предків європейців, але водночас це і найстаріша частина населення, яка цілком імовірно, могла походити саме з України.


Читайте також:


No comments: