Monday 2 July 2012

75 років тому почався "Великий" сталінський терор


В результаті масових репресій були засуджені, вислані та розстріляні сотні тисяч українців.
2 липня 1937 року Політбюро ЦК ВКП(б) прийняло абсолютно секретну постанову «Про антирадянські елементи» (№ П51/94), що ініціювала так званий Великий терор - масові репресивні операції НКВД. Після чого Йосип Сталін направив наркому внутрішніх справ Миколі Єжову і регіональному партійному керівництву припис розпочати загальнодержавну кампанію переслідування розкуркулених осіб і «злочинців». Для реалізації кампанії, зокрема, створювалися суди-трійки, до складу яких входили представники НКВС, партійних органів, а також прокурор, повідомляє сайт "Коментарі".
Наступним етапом проведення кампанії масових репресій став Наказ НКВД № 00447 (Оперативний наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР № 00447 «Про операцію з репресування колишніх куркулів, кримінальників та інших антирадянських елементів») від 30 липня 1937 року, до реалізації якого органи НКВД приступили 5 серпня 1937 року. У підсумку за різними даними в 1937-38 роках були засуджені більше 1 мільйона осіб, з них понад 600 тис. розстріляні. В ході реалізації кампанії наркомом НКВД Єжовим був підписаний наказ № 00486 «Про операцію з репресування дружин та дітей зрадників батьківщини». В результаті дружини і діти репресованих підлягали арешту і ув´язненню на строк від п´яти до десяти років. Паралельно з боротьбою з куркулями і антирадянськими елементами органами НКВС проводилась зачистка радянської партійної і військової еліти, а також проводилися репресії проти національних меншин. Після проведених масових репресій їх виконавці - сам Микола Єжов, а також його ставленики в НКВД - протягом 1939-40 років були заарештовані та розстріляні.
Роки Великого терору забрали і сотні тисяч українців. Зокрема, 3 листопада 1937 року були розстріляні представники української творчої інтелігенції, відомі як «розстріляне відродження»: Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер´ян Підмогильний, Григорій Епік, Валер´ян Поліщук, Мирослав Ірчан, Михайло Яловий, Олекса Слісаренко та багато інших.
Спеціально в цей день Російська громадська організація жертв незаконних політичних репресій публікує серію соціальних принтів «Сталін - він як...», завдання якої - розповісти сучасній молоді про події того часу простою і зрозумілою мовою і дати старт тривалій соціальній кампанії «Великий Терор 1937-1938». Акція була підтримана цілим рядом російських медіа-ресурсів.


Читайте також Розстріляне Відродження - 3 листопада 1937 року стало чорним днем в історії української нації. Саме в цей день радянська репресивна машина знищила сотні Геніїв Українського Народу.

No comments: