Thursday 15 March 2012

Моніторинг висвітлення світськими ЗМІ релігійних подій

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 15-29 лютого 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів - загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій. 

Як і кілька останніх місяців, наприкінці лютого увага світських ЗМІ була прикута до подій в Українській Православній Церкві. На сторінках видань з’являлись інформаційні повідомлення, інтерв’ю з єрархами чи релігієзнавцями, аналітичні матеріали, присвячені цій темі. 


А вже з 20 лютого ситуація навколо УПЦ знову привернула всю увагу видань. РІСУ опублікувала листа Предстоятеля УПЦ про скасування Синоду. Поширили цю інформацію й інші світські ЗМІ: УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Радіо Свобода», «Главком», Zaxid.net, «Коментарі», «Український тиждень», ТСНLiga,net, «Подробности», «Корреспондент», «Сегодня». «Коммерсант» назвав це активною фазою протистояння в УПЦ (тезу републікували ВВС, «Главком», «Дзеркало тижня»).

Майже всі світські ЗМІ проінформували про те, що архиєреї з’їхались до Києва. 5 канал повідомив, що в останній момент Митрополит Володимир передумав скасовувати Синод і благословив його учасників. «Коментарі», «Главком», «Дзеркало тижня», «Український тиждень» розмістили інформацію, що під час Синоду будуть спроби змістити Митрополита Володимира, «Корреспондент» наголосив, що в УПЦ може відбутися розкол або переворот. 

Позаяк увага ЗМІ була прикута до перебігу Синоду, його рішення дуже швидко стали надбанням громадськості. Так, майже всі видання поділились інформацією про відсторонення архиєпископа Олександра (Драбинка) від керування сайтом Церкви і зв’язками з громадськістю. «Український тиждень» вважає що конфлікт є завершеним і ніхто не піде на загострення розколу. Релігієзнавець Андрій Юраш додав, що зараз у зоні ризику опинилися прихильники архиєпископа Олександра («Український тиждень»). Він же наголосив, що звільнення архиєпископа Олександра може привести до ізоляції Митрополита Володимира («Український тиждень»). 

Журналіст Павло Берест у матеріалі «Церковний переворот: проросійські сили беруть гору в УПЦ МП» («Український тиждень», републіковано «Главкомом») наголосив, що Москва втримала УПЦ в орбіті свого впливу і буде збільшувати свою присутність в Україні. Його ж колонка «Русскім миром мазані» (21 лютого, «Український тиждень») повторює поширену останнім часом думку: промосковські сили УПЦ взяли владу до своїх рук. 


У матеріалі «Божественная комедия. Украинская православная церков оказалась на грани распада» (23 лютого, «Корреспондент») автори проводять паралель між подіями в УПЦ та серпневим путчем 1991 року в СРСР. 

Також ЗМІ повідомили, що у лікарні Митрополита Володимира відвідали Апостольський нунцій та консул України в Стамбулі («Український тиждень», «УНІАН-релігії»), єрархи УПЦ («УНІАН-релігії»). Втім, з вуст журналістів і експертів лунала думка, що одна з граней проблеми в УПЦ полягає в небажанні Предстоятеля вчасно піти з посади з огляду на стан здоров’я, як це зробив, наприклад, Глава УГКЦ Любомир (Гузар) (публіцист Богдан Червак у колонці на «Українській правді») . 



Джерело: РІСУ.

No comments: