Saturday 4 June 2011

Суспільство і влада – хто кому служить


2 червня в Києві було презентовано нову аудіокигу Блаженнішого Любомира (Гузара) “Суспільство і влада».

Це перша частина нової трилогії колишнього Глави УГКЦ під загальною назвою «Суспільство». Аудіо книга стала логічним продовженням попередньої трилогії, що її записав Блаженніший Любомир: «Дорога до себе», «Дорога до ближнього», «Дорога до Бога».

Послухавши аудіо-книгу «Суспільство і влада», що скалається з двох СD-дисків, можна буде дізнатися: чи всяка влада від Бога; як відрізнити політиків, які служать країні, від тих, які тільки вдають це; про показову релігійність політиків; про депутатів в рясах; за яких умов народ може повстати проти своєї влади; чи завжди народ вартий свого правителя, та багато інших цікавих тем.

Питання для Любомира (Гузара) готувались на основі запитів суспільства, питань віруючих й не тільки. Як відзначила народний депутат Леся Оробец, зокрема до підготовки питань до Блаженнішого взяла участь найбільш активна частина суспіства – блогери та користувачи соціальних мереж.

Віктор Єлецький, президент Української асоціації релігійної свободи, автор передмови до аудіо-книги, підкреслив, що для суспільства важливо, щоб церква вирішувала те тільки свої внутрішні питання (пільгове оподаткування, знижки на комунальні послуги, побудова нових церков), але й також приймала активну участь у житті суспільства. Важливо, щоб церква, своїм моральним авторитетом дієво закликала владу до справжнього служіння на благо народу й держави.

Влада повинна завжди пам’ятати, що вона є найнята народом на службу. Вона перша повинна виконувати ті закони, що сама ж їх приймає. Зі свого боку суспільство повинно активно й ефективно контролювати владу. Адже не вся влада від Бога, від Бога лише добра влада – підкреслив Блаженніший Любомир (Гузар).

В нашому суспільстві склалась усталена думка, що влада, політика – то брудна справа. Але, влада сама пособі не є поганою, або доброю. Поганими можуть бути виконавці, які зловживають тою владою – відзначив Блаженніший. І саме суспільство має вирішувати, чи буде воно терпіти таку владу, чи обере собі іншу.

Відзначив Любомир (Гузар) й важливість освіти у формуванні, як здорового суспільства, так і чесної влади. Адже саме з освіти, зі школи та інституту починається формуватися особистість. В сьогоднішньому суспільстві є певне напруження між народом і владою, між різними чинниками влади і групами народу. Це прикро, але не трагедія. Бо це є можливий завдаток, це може стати початком пробудження. Я відчуваю, що ми починаємо прозрівати, думати і становлятися. Головне, щоб люди не пішли поганими шляхами, не дали демагогам звести себе на манівці – підкреслив Блаженніший Любомир.


No comments: