Wednesday 10 November 2010

Іван Мазепа - Князь Священної Римської Імперії

Гетьман Іван Мазепа був Князем України та Князем Священної Римської Імперії.


4 серпня (за новим стилем) 1687 р. Івана Мазепу було обрано гетьманом, тобто главою Української козацької держави, який був рівночасно і головнокомандуючий її армії. Хоч прерогативи гетьмана були обмежені так званими "Коломацькими статтями", проте він уособлював найвищу цивільну і військову владу в Лівобережній Україні (Гетьманщині), яка після боротьби Богдана Хмельницького та Івана Виговського проти тиску Москви, знаходилася під протекторатом російського царя.

Невипадково французький дипломат Жан де Балюз (16481718 рр.), повертаючись з Москви і завітавши до гетьмана у Батурин, писав у своєму листі:"... З Москви я приїхав в Україну, країну козаків, де я був гостем князя Мазепи, котрий виконує в цій країні найвищу владу".

Відомий англійський журналіст і письменник, автор "Робінзона Крузо" Данієль Дефо (1661 -1731) у своїй книжці про царя Петра І писав:"... Мазепа на має королівського титулу, але він був рівний, а у якихось обставинах й перевищував короля Августа...". Мазепа був уповні свідомий цього й тримався "мало менше польського короля".



На малюнку - Портрет І. Мазепи з Успенського собору Києво-Печерської лаври.


Хоча становище гетьмана в імперській політиці Москви було специфічне, до його голосу і порад прислухався молодий цар Петро, в якого Мазепакористувався великою пошаною та довірою. На доказ своєї прихильності та за участь гетьмана в російсько-турецькій війні (1695-1700 рр.) цар відзначив його найвищою тодішньою відзнакою — орденом св. Андрея Первозванного — і надав (1700 р.) титул князя України.


За розпорядженням цісаря Австрійської імперії і за підписом цісарського канцлера кн. Шенборна 1 вересня 1707 р. Мазепу наділено гідністю Князя св. Римської імперії, про що внесено запис до реєстраційної книги про наділення шляхетськими титулами (том XII).


Ймовірно, княжий титул св. Римської імперії імпонував гетьманові вже тому, що московських титулів на Заході не визнавали.

Водночас Степан Томашівський зробив цікаве спостереження про те, що Мазепа "дивився на цю почесть підозрливо, вбачуючи в цьому інтригу Меншикова", про що гетьману вказала у листі княгиня Анна Дольська, остерігаючи Мазепу, що честолюбивий і підступний фаворит царя "копає під ним яму й, усунувши його, сам хоче стати гетьманом".


Мазепа, прочитавши цього листа, сказав Пилипові Орликові: "Я сам добре знаю, то вони задумують робити зі мною та зі всіми вами: мене хочуть задовольнити гідністю князя св. Римської імперії, всю старшину викорінити, наші міста забрати під свою владу, поставити в них своїх начальників та губернаторів...

Інтриги Меншикова та намір царя Петра І зліквідувати Гетьманщину дотично підтверджує й добре поінформований англійський посол у Відні Филипп Медове (1626-1717 рр.), що писав у звоєму звіті від 26 грудня 1708 р., що "свого часу цар вистарався для Мазепи гідність князя св. Римської імперії як винагороду за його службу у минулому".


Як би там не було, але врешті надана княжа гідність Мазепі зосталася правосильною й надання йому нового титулу Князя було в Європі загальновідомим й загальновизнаним.

Й ніким ніколи не було скасовано.




No comments: