Monday 30 August 2010

ФСБ працює проти Української державності

Інтерв'ю Генерал-лейтенанта СБУ Олександра Скіпальського журналу "Країна".

Потенціал спецслужби можуть оцінювати лише інші країни. У нас немає жодної державної служби, що повністю відповідала б критеріям незалежної країни. Над цим не працювали.

Чому Україна, одна з небагатьох націй із потужним генетичним кодом, упродовж 800 років ніяк не спроможеться здобути власну державність? По-перше, ми успадкували жорстку традицію князівств. Ярославові Мудрому не вдалося створити цивілізованої держави, бо він розділив її між синами. Українці надто рідко виступали спільним фронтом. По-друге, після Київської Русі країна не мала свого центру. Народжувався, скажімо, хлопчик в анклаві, що знаходився під Польщею. Куди його забирали, коли він виростав розумним? До Варшави. Теж саме робили й росіяни. Найкращі люди йшли служити імперіям. У нас лишалися лише найпокірніші, найупослідженіші.

Що цікавить іноземні розвідки в Україні?

- Існують різні види розвідницької діяльності. Є дослідницько-аналітичний. Коли стежать, що ж це за цікава нація така, не вписується в жодну норму захисту національних інтересів.

А є розвідницько-підривна. Вона націлена на руйнацію держави. Таку відчуваємо з боку лише однієї східної країни (Російської Федерації).

У чому зацікавлена російська розвідка?

- Ізолювати Україну від власного зовнішньополітичного курсу. Цікавить наш інтелектуальний потенціал. Їм не вдається запустити свою "Булаву", досі російський ядерний щит існує за значної підтримки українського "Південмашу". Є й військові аспекти. Росії треба утримувати Кавказ, а мусульманин мусульманина не битиме. Тому зацікавлені у військовому м'ясі. Суворов Суворовим, але ж Альпи штурмували солдати, з яких щонайменше половина була українцями. Матрос Кішка - з Полтави. У Севастополі на військовому цвинтарі поховані 2700 волинян! Іще Черкаський полк, Чернігівський. Без українського сержанта Петренка росіянам важко.

Коли у США розвідували атомні технології, на радянську розвідку працювали багато вихідців із Росії. Великою мірою допомагала єврейська солідарність. Керівництво радянської розвідки було єврейським і по всьому світі ставку робили теж на євреїв. Путін, до речі, перейняв цей досвід і призначив директором зовнішньої розвідки Михайла Фрадкова, єврея. Про це ніде не говорять, та й він ніде не з'являється. Це наші на екранах світяться. У Росії такого немає.

Якими патріотичними гаслами можна було завербувати молодих російських шпигунів і змусити їх по 10-12 років працювати в чужій країні?

- Спробуйте сказати будь-кому з росіян: "Росії - капут! Вона нікому не потрібна!" - і вони негайно стануть на її захист. Росія формувалася за рахунок захоплення чужих територій, у кожному з них генетично сидить солдат.

А ми сиділи в хуторі. У нас партизанське мислення. Вдарити раз - і сховатися. Доки не прийде розуміння, що держава - своя хата, успішної роботи не вийде.

Ті, хто закликають до союзу з Росією - раби, дурні або вороги. Підозрюю, що Володимира Семиноженка зняли з посади за те, що він завчасно розкрив плани владної верхівки щодо походу в Росію. Умови та механізми були ще неготові. Але ж завести на Схід - подалі від НАТО і ЄС, хочуть саме народ, а не владу. Бо ж у самих у кишенях іноземні паспорти.

Зараз одна з нині дружніх нам розвідок (ФСБ) стверджує, що їхня країна відчуває загрозу в економічній сфері з боку іншої великої держави (США). Закликають Україну до тісної співпраці. Якось приїхали до нас полковники (ФСБ) приблизно мого віку - із досвідом, справжні монстри в професійному розумінні. А в нас чергову чистку провели, підполковники - пацани, півроку на посаді начальника департаменту. І от 20 хвилин сканували вони наших хлопців, бачать, що діти, і кажуть: "Наші президенти (Росії й України) ухвалили правильне рішення, тепер ми працюємо разом. Дуже боїмося проникнення іноземної економіки, і будемо вдячні за співпрацю та інформацію". Думаєте, хтось із наших сказав: "Почекайте, але ж 40 відсотків нашої економіки належать вам (росіянам)! Це ж теж загроза!" Вони сиділи й конспектували, як школярі. От така співпраця.

Ви казали, що прихід Януковича до влади - це дуже вдала операція ФСБ.

- Вони зробили ставку на Януковича ще за першої каденції. Потім образилися, що нічого не вийшло. А тоді побачили, як усе розхлябано в нас... Два роки тому Медведєв, вітаючи російських розвідників та контррозвідників, дякував їм за те, що Україна не вступила до НАТО. Нас переграли! Російські служби мають досвід із часів Івана Грозного. Це 500 років! Перебраний, відшліфований, науково обґрунтований. А що в нас? Святе місце порожнім не буває. Не працює українська церква - працюватиме московська.

Чи є провина СБУ в тому, що Константинопольський патріарх Варфоломій, приїхавши до Києва, так і не визнав автокефалії Української церкви?

- Безумовно, це програш української дипломатії.

Коли виникла справа Гонгадже, тоді Працювала й іноземна агентура. Я заходив до Кучми після касетного скандалу й "України без Кучми". Казав: "Згадайте Черчилля: "Немає постійних друзів, є постійні інтереси". Для Росії її інтереси в Україні у сто разів важливіші, ніж ви. Думаєте, що ви друзі? Помиляєтесь. Вас б'ють, бо ви йдете в Європу". Псувати імідж президента - це робота російських спецслужб. У такий спосіб вони ізолюють Україну.

Якби сьогодні вам зателефонували з Адміністрації президента і запропонували посаду голови СБУ, погодилися б?

- Ні. А якби погодився, то перше, чим чесно мусив би зайнятися - це зв'язки Януковича. Вони цього не зроблять, бо не камікадзе.

Джерело: тут.

No comments: