Monday 14 September 2009

Арх. Ігор (Ісіченко) про ситуацію в УПЦ

Архиєпископ Харківський і Полтавський Iгоp (Ісіченко) прокоментував останні події в українському православ’ї після листа Собору УАПЦ до Константинопольського Патріарха, в якому єпископи цієї Церкви на чолі з Митрополитом Мефодієм (Кудряковим) попросили благословення на входження УАПЦ до складу Вселенського Патріархату на правах автономії.

«Харківсько-Полтавська єпархія з задоволенням констатує, що в частині УАПЦ, яка відійшла 2002 р. від ухвал Помісного собору 2000 р., відбувається повернення до соборових позицій», – заявив архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор.

«Важко зрозуміти, однак, – продовжив він, – чому триває пошук складних і мало реальних шляхів до відновлення канонічного статусу УАПЦ, коли вже 1995 р. наша Церква зробила свій вибір і увійшла під юрисдикцію Константинопольського Патріарха. Українській частині УАПЦ на чолі з Митрополитом Мефодієм варто визначитися: чи справді вона вважає себе частиною і спадкоємницею УАПЦ, відновленої 1942 р. й збереженої в діаспорі, чи ж новоствореною релігійною організацією, що виникла в листопаді 1995 р. з відходом від УПЦ КП частини владик, невдоволених обранням на патріарший престол Філарета (Денисенка). Від цього визначення й залежатиме перебіг дальших пошуків виходу з кризи».

На запитання, чи Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ веде переговори чи консультації з Константинопольським Патріархатом, архієпископ Ігор наголосив, що Харківсько-Полтавська єпархія чітко визначає власний статус як частини УАПЦ, очолюваної Митрополитом УАПЦ в дiаспорi та УПЦ в США, архиєреєм Констинтинопольського Патріархату Константином (Баганом). Жодних самостійних консультацій зі Вселенським Патріархом поза Главою УАПЦ Харківсько-Полтавська єпархія не проводить і не проводитиме".


Довідка: У своєму передсмертному Заповiтi Патрiарх Димитрiй (Ярема) закликав вірних УАПЦ визнати над собою юрисдикцiю Митрополита УАПЦ в дiаспорi та УПЦ в США Константина (Багана) та продовжити працю над творенням єдиної Помiсної Української Православної Церкви в канонiчнiй єдностi зi Вселенським Патрiархом.

На Соборі УАПЦ 14-15 вересня 2000 Предстоятелем УАПЦ був обраний Митрополит Мефодій (Кудряков) з титулом Митрополит Київський і всієї України, який поступово відійшов від співпраці з УАПЦ в діаспорі.

Частина прихильників єдності УАПЦ в Україні та УАПЦ в діаспорі на чолі з архиєпископом Ігорем (Ісіченком) згуртувались довкола Патріархії УАПЦ й намагались вплинути на ситуацію в середині Церкви. Проте, на початку 2005 року прихильники Митрополита Мефодія захопили приміщення Патріархії. Відбувся остаточний розкол між цими двома частинами УАПЦ.

2005 року УАПЦ (мит. Мефодія) та УПЦ КП проводили активні переговори про об’єднання, проте в останній момент вони зірвались через конфлікт сторін.

Після цього УАПЦ (на чолі з Митрополитом Мефодієм) заявила, що розпочинає переговори з УПЦ (МП) «про євхаристійне єднання», які тривали до останнього часу. Принаймні, минулого року в УПЦ (МП) офіційно підтвердили готовність продовжувати діалог з УАПЦ про відновлення єдності Українського Православ’я.

Як потім стало відомо РІСУ, у липні 2008 року, перебуваючи у Києві, тоді ще Голова ВЗЦВ МП митрополит Кирил (Гундяєв) мав неофіційну зустріч з Предстоятелем УАПЦ Митрополитом Мефодієм (Кудряковим), якому запропонував увійти до складу Московського Патріархату на правах широкої автономії, однак Митрополит Мефодій відхилив таку пропозицію.


No comments: