Tuesday 28 October 2008

Європарламент визнав голодомор

Європарламент визнав голодомор 30-х років в Україні злочином проти людства

23 жовтня Європейський Парламент видав резолюцію з нагоди річниці Голодомору, штучного голоду в Україні в 1932-1933 років, в якій депутати називають його «жахливим злочином проти українського народу та людства».

У резолюції сказано, що Голодомор 1932-1933 років, який став причиною смерті мільйонів українців, «був цинічно та жорстоко спланованим сталінським режимом для впровадження політики колективізації в сільському господарстві в Радянському Союзі проти волі сільського населення України».

Євродепутати переконані, що «нагадування про злочини проти людства в європейській історії допоможуть уникнути подібних злочинів у майбутньому».

Депутати наголошують, що «європейська інтеграція базувалась на готовності прийти до згоди щодо трагічної історії ХХ століття. Таке примирення з важкою історією жодним чином не вказує на колективну вину, проте формує стабільний фундамент для будівництва спільного європейського майбутнього, заснованого на спільних цінностях».

У своїй резолюції Європейський Парламент «висловлює співчуття українському народу, який постраждав від трагедії, та віддає належну повагу тим, хто помер внаслідок штучного голоду 1932-1933 років».

На кінець резолюція «закликає країни, які виникли після розпаду Радянського Союзу відкрити свої архіви щодо Голодомору в Україні1932-1933 років для докладного вивчення, щоб всі причини та наслідки були розкриті та повністю розслідувані».

No comments: