Friday 8 June 2012

Румунія не визнає молдавської мови в Україні

Румунія виступила проти нового "мовного" закону від ПР. Але зі своїх міркувань..

Румунія не визнає існування молдавської мови і вимагає від України не надавати їй статус регіональної. Про це заявив міністр закордонних справ Румунії Андрій Марга.

"Румунія не згідна з існуванням молдавської мови, відмінного від румунського", - заявив він в ході прес-конференції, коментуючи рішення Верховної Ради України, яка визнала існування молдавської та румунської мов.

"Мова йде про прийнятий в першому читанні законопроект, а питання відмінності між молдавським і румунською мовою в даному проекті актуальний. Необхідно прояснити кілька речей. Перше, немає ніяких відмінностей між молдавською і румунською мовою, що є логічним з румунською точки зору, просто треба сказати, що є румунська мова на якій говорять в різних провінціях, на різних діалектах, але це вже інші проблеми ", - додав він.

Глава румунської дипломатії підкреслив, що Бухарест підтримує відому в академічних колах Молдови точкою зору, що "молдавська це та ж  сама мова - румунська".

"Ми реагуємо зараз, при першому читанні, поки законопроект ще не прийнятий, але наша позиція полягає в тому, що існує румунська мова, на якому говоримо ми і громадяни Республіки Молдова", - додав румунський міністр.

Джерело: http://www.moldnews.md/rus/news/48636

No comments: