Thursday 1 December 2011

Де брати гроші на релігійні ЗМІ



Під час зустрічі спільноти медіа-інноваторів MediaNext з редактором Олексієм Шалайським, одна з починаючих журналісток задала питання: "хочу працювати релігійним журналістом, але в редаціях за це мало платять, де брати гроші релігійним ЗМІ?".



На що була відповідь: - Сайт "Наші Гроші" вирішили цю проблему через гранти. Якщо цього не вирішив сайт, то людина мала б змінити уявлення про логіку добра. Добра, яке можна потримати в руках.

- Чи зможу я отримати гроші від власного сайту?

Логіка така. Ви використовуєте майданчик сайту, для того щоб зростав не майданчик, а зростали ви. Коли до нас приходять люди, я їм кажу – я думаю, що ти коштуєш 300 доларів. Але в нас 300 доларів нема, а є 500. Тому ти "висиш" нам – фігурально – 200 доларів. Потім 100. А потім коли приходжу і хочу сказати: – ти вже коштуєш 650, журналіст відповідає – знаєш, а мені нову роботу запропонували.
Людина заробляє вагу на ринку, не ходячи по вулиці чи пишучи у Фейсбуку. Треба майданчик. Напишіть такий текст, щоб підірвати ринок релігійних текстів. Є купа видань, які хочуть такі тексти. Але їх нема. Є люди, які знають, але не вміють писати – а переписувати їх з усіма цими хіротоніями нереально. Ви не думайте про те, як має заробити гроші власник сайту. Думайте про те, як використати цей майданчик собі на добро, а від цього і їм буде добре.


Також цінуються журналістські розслідування. Колись у бюджеті Києва був колектор, про який казали – ми цей колектор ремонтуємо раз врік. Бо на ньому заробляє конкретний чиновник. А насправді цього колектора в природі нема. Будь-який журналіст, який поїхав би на нього подивитися, побачив би, що його нема. Але ніхто не поїхав.
Іноді це стосується паперів. Читаєш бюджет, і ніхто не бачить, що там фінансуються три церкви. Українські редакції бідні, і є купа тем, які взагалі ніхто не чіпає. Але це можливість для журналістів. Куди не плюнь, можеш робити розслідування.

Тезу можливості працювати в Україні незалежній редакції лише за ґранти від міжнародних фондів підтвердив у своїй недавній статті й журналіст Микола Малуха. Він з'ясував, що популярний релігійний сайт РІСУ має змогу існувати завдяки америнкаським грантам, які надаються за здійснення моніторингу релігійної свободи в країні. 

"Ukrainian Catholic University  - $56,000
To support the Religious Information Service of Ukraine (RISU), an online news agency that covers the issues of church-state relations, freedom of conscience, and conflicts between Ukraine’s various faith communities
."

Також в статті був поданий перелік багатьох ГО, які отримують чималенькі кошти на свою діяльність, але цієї діяльності ні в державі, ні в пресі, ні в інтернеті... - ніде не видно.

Мабуть, більшість коштів йде на утримання громадського апарату цих організацій..

No comments: