Friday 7 January 2011

Видатні митці про Мазепу. Ежен Делакруа


Фердинан Віктор Ежен Делакруа (Ferdinand Victor Eugène Delacroix, 1798 — 1863) — видатний, всесвітньовідомий французький художник доби романтизму. Малював історичні картини, натюрморти та портрети, займався стінописом.

Ежен Делакруа став справжнім провідником художнього романтизму. Тематика його творів приводила до дискусій, адже митець не обходив трагічних сторінок революційних подій першої половини XIX ст. в Європі. Вже його перша робота „Човен Данте” викликала вогонь критики, але її із захватом сприйняв народ. Постаті грішників, які чіпляються за барку на тлі пекельного сяйва вогнів, класично правильні, але в них відчувається величезна внутрішня могутність, похмурість і страшна приреченість.



Найвідомішим його твором, який приніс світове визнання, стала картина «Свобода веде народ на барикади». В картині поєднані фігури міфологічні (алегорія Свободи з прапором Франції) з фігурами брутальної дійсності(Гаврош, мсьє в капелюху Болівар, трупи розстріляних) . Зараз це полотно знаходиться у Луврі.


Співчував митець й визвольним рухам поневолених народів Европи. Під впливов творів видатних письменників доби романтизму - Вольтера, Байрона, Гюґо – Делакруа створює картину "Мазепа на вмираючому коні" (1828). Інша назва цієї картини – «Мазепа» («Mazeppa»).





Довідка:

Як відомо, Гетьман України Іван Мазепа побудував безліч церков не лише в Києві, а й по всій Україні - Чернігові, Батурині, Лубнах, Полтаві, Полоцьку. Меценатство Мазепа здійснював не тільки в Україні, а й за її межами. Робилося це, в тому числі, й з метою зміцнення духовних та політичних зв’язків Козацької держави зі заходом і сходом. Прикладом того служить фінансування побудови церкви у Варшаві або фундування гетьманом видання Євангелія арабською мовою, друкованого в Алеппо в Сирії (1708), про що свідчить передмова з присвятою гетьманові та гравюра із його гербом. Меценатство І. Мазепи сягало Палестини, Антіохії, Олександрії, грецького Афону та Царгорода. На замовлення гетьмана було зроблено безліч дарів й Церкві Гробу Господнього.

Заслуги гетьмана перед Православною Церквою були настільки значними, що після смерті Івана Мазепи козацька старшина отримала дозвіл на поховання його тіла в самій Церкві Гробу Господнього в Єрусалимі.

Память про видатного християнина Івана Мазепи шанують, як православні церкви Близького Сходу, так і Молдавська та Румунська православні церкви. І тільки РПЦ, Кремль та КГБ докладають титанічних зусиль, щоб знищити саму світлу пам'ять про героїчного гетьмана України.


No comments: